'Kira öder gibi ev'den Kazık Çıktı!

Haber Giriş : 16 Ocak 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Kira öder gibi ev sahibi olacaksınız" diye umut saçanlar kazığı önümüze koydu. Sistem başladı ama nasılmış bakın!.

Hesap Yapanlar Şok Oldu

Milyonlarca dargelirliye aylardır müjde gibi sunulan 'kira öder gibi ev alma' projesi, dün nihayet başladı. Sistemi başlatan Vakıfbank, 20 yıla çıkarttığı ev kredisi faizlerini yüzde 2'ye indirdiği müjdesini verdi. Ancak hesap yapan vatandaşlar, kazın ayağının hiç de öyle olmadığını gördü.

Dargelirliye Değil 'Gelirliye'

Hatta söylenenlerin aksine, 'mortgage' sistemi, tam anlamıyla bir kazık çıktı. 'Kenarda' birikmiş parası ya da 'hatırı sayılır bir geliri' olmayanlar için sistem tam bir batak. Çünkü yıllık enflasyonun yüzde 9 olduğu Türkiye'de, bankaların yıllık faizi yüzde 27'yi buluyor. Üstelik sadece ilk yıl için.

Yıllık enflasyon yüzde 9 ev kredisinin faizi yüzde 27!

Yıllık enflasyonun yüzde 9.3 olduğu Türkiye'de yüzde 26.8 faizle kredi almak, akıl işi değil. 50 milyar lira konut kredisi alan bir kişi, ilk yıl 13 milyar lira faiz ödeyecek.

İkinci yıldan itibaren, kredi için ödenen faizin oranı çığ gibi katlanacak. 20 yılın sonunda 50 milyarlık kredi için ödenecek toplam para, yüz milyarları bulabilecek.

Taksitlerde aksama olursa, 3'üncü aydan sonra takibe geçilecek.

Takip süresinde, ana para üzerinden faiz her yıl katlanarak büyüyecek.

***

Vadesi uzun ama faizi can yakıyor!

Konut kredisinde vade 20 yıla kadar uzadı. Ancak yüzde 8 enflasyon hedefine rağmen, yılda yüzde 26.8 faiz isteniyor.

Bankalar arasındaki rekabet konut kredilerinde vadeyi 20 yıla kadar uzattı ancak, uygulanan faiz oranları can yakacak cinsten. "Ev alayım da parasını 20 yılda rahat rahat ödeyeyim" diyen, aldığı kredinin çok üstünde bir borcun altına girmiş olacak. Bankaların konut kredilerinde uyguladığı vade 4 ila 20 yıl arasında, aylık faiz oranları da yüzde 1.69 ila 2.30 arasında değişiyor. Bankalar arasında en uzun vadeyi, Vakıfbank uyguluyor. Vakıfbank, yoğun rekabetin olduğu ortamda, konut kredilerinde vadeyi 20 yıla çıkartırken, faiz oranını da yüzde 2 olarak belirledi.

12 YIL VADE YAPAN DA VAR

Vakıfbank'ı, 12 yıl vade uygulamasına geçen HSBC ve Koçbank izliyor. HSBC'nin 12 yıl vadeli konut kredisinde faiz oranı ise yüzde 1.70. Koçbank da önceki gün başlattığı 12 yıl vadeli YTL konut kredilerinde aylık 1.69 faiz uygulayacağını bildirdi.

İLK YIL İÇİN YÜZDE 26.8 FAİZ

Ancak yatırım uzmanlarına göre; bankaların konut kredilerinde uyguladığı vadenin uzun olması bir avantaj gibi görünse de, açıklanan faiz oranlarıyla evin tüketiciye maliyeti fahiş fiyata ulaşıyor. Ayda yüzde 2 faiz, yılda yüzde 26.8 faiz anlamına geliyor. Yıllık enflasyon yüzde 9.3 iken, yüzde 26.8 faizle kredi almak çok da mantıklı değil! Üstelik de enflasyonun bu yıl yüzde 8'e düşürülmesinin hedeflendiği bir ortamda...

YÜZ MİLYARLARI BULACAK!

Örneğin 50 milyar lira konut kredisi alan bir kişi, sadece ilk yıl 13 milyar lira faiz ödemek zorunda kalacak. Faiz ödemesi, her yıl çığ gibi katlanarak büyüyecek. 20 yılın sonunda 50 milyarlık kredi için faiziyle birlikte ödenecek toplam para, 100 milyarları bulabilecek.

Takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber