Yurtlarda, 'ranza sistemi' tarih oluyor

Haber Giriş : 16 Ocak 2005 12:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversite yurtlarının üçer kişilik AB standartlarında yapılmasını istemesi üzerine harekete geçen YURT-KUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, ilk etapta Ankara'da 7 trilyonluk yurt yaptırdı. Kurban Bayramı sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağı Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne ait Ankara Topraklık Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu'nda yok yok. 7 trilyona mal edilerek, 3 yıldızlı otel seviyesinde yapılan yurdun lobisinde öğrenci ve ziyaretçilerin dinlenmeleri için her türlü konfor düşünülmüş. Oda anahtarını resepsiyondan alan öğrenci direk, ailesinin evini aratmayacak tarzda döşenmiş üç kişilik suit odasına çıkıyor. Odada öğrencinin tüm ihtiyaçları düşünülmüş. Telefon, televizyon, ahşap karyola, duş kabini, bilgisiyar masası, komidin, kızlar için makyaj dolabı ile elbise dolabı ve oda sistemli tuvaletlerden oluşan özellikteki odalar, adeta 'suit oda' özelliğinde. Öğrencilerin gecenin ilerleyen saatlerinde gazete okumaları, çay ve yemek ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için mutfak lobisi yapılmış. Ayrıca tüm yurtlardaki gibi ütü, çamaşırhane, kantin gibi bölümler yer alırken, öğrencilerin sorun yaşadığı yurt girişlerindeki föy dosyası yerine parmak izi algılamalı x-ray cihazları yer alıyor. Türkiye'nin AB'ye uyumla ilgili her alanda başlattığı reform çalışmaları, YURT-KUR'a bağlı yurtlarda gözle görülmeye başlandığı yurtta tüm çıplaklığıyla anlaşılıyor. İki blok halinde bir blokta kızların diğerinde ise erkek öğrencilerin kalacağı yurdun mimarisi de değiştirilmiş. Klasik tip yurt mimarisinden farklı olarak yapılan yurtlarda öğrencilerin kullandığı yaşam odaları da standartların üzerinde yükseltilip değişiklikler yapılmış. Yeni anlayış sonucunda 30'a kişilik odalardan oluşan yurtlardaki ranza sistemi yerini karyolaya bırakarak, tarihe karışmış.

KIZLARA PEMBE, ERKEKLERE MAVİ NEVRESİM

Başbakan'ın talimatıyla yapılan yurtta dikkat çeken bir başka yenilik ise kızlara pembe, erkeklere mavi nevresim takım uygulaması. Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak, bir kimsenin tabelayı okumadan yurda girdikten sonra kime ait olduğunu yatak nevresim takımlarının renginden anlayabileceğini belirtiyor. Albayrak, kızlara yönelik pembe nevresim takımlarının yastık yüzlerinin kızların ruj ve makyaj kullanması nedeniyle sık kirleneceği düşünülerek, çift katlı yapıldığını belirtiyor.

Albayrak, üç yıldızlı suit odalar özelliğindeki yurtların ayık ücertinin 90 milyon lira olarak belirlendiğini bildirdi. Öğrencilere günlük 1.5 YTL akşam yemeğinin kurum tarafından karşılandığı belirten Albayrak, bu yurtların öğrencilere aylık 45 milyona geldiğini ifade etti. Amaçlarının Türkiye'nin geleceğinin emanet edilecek olan üniversite öğrencelerinin sıkıntısız bir şekilde iyi öğrenim göremlerini sağlamak olduğunu kaydeden Albayrak, bu amaç doğrultusunda iki yıl önce 45 milyon olan bursların yüzde 145 oranında artırarak, 110 milyona çıkarttıklarını belirtti. Albayrak ayrıca yine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversite öğrencisine bakış açısı doğrultusunda ek ödenekler alınarak, YURT-KUR'a başvurup evrağını eksiksiz teslim eden tüm öğrencilere burs, öğrenim ve katkı kredisi verildiğini aktardı.

Albayrak, Kurban Bayramı sonrasında açılışı yapılacak olan yurdun denetimlerini yaptığı sırada YURT-KUR'a bağlı diğer yurtlarda kalan öğrenciler ile karşılaştı. Öğrencilere yurdu beğinip beğenmediklerini soran Albayrak, aldığı cevap karşısında mutluluğunu gizleyemedi. Öğrenciler, yurdun özel yurt seviyesinin üzerinde olduğunu, bu yurtta kalmak istediklerini belirttiler. Albayrak, öğrencilerin bu isteğine yönelik, Topraklık yurdunda, yurda yakın üniversitelerin hukuk, iktisat, iletişim, tıp gibi bölümlerinde okuyan öğrencilerinin kalacağını söyledi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber