Kaçak elektriğin parasını her il kendisi ödeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Eylül 2009 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı illerde elektrikte kayıp-kaçak oranının yüzde 80'lere yaklaşması üzerine Enerji Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, kaçak kullanımı azaltmak için bir dizi önlem üzerinde çalışıyor.

Buna göre artık kaçak elektriğin parası, ortak havuzdan karşılanmayacak, her il kendisi ödeyecek. Dün Ankara'da basın mensupları ile bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz günlerde Zaman'ın gündeme taşıdığı 'Kaçak elektrik kullanımı, doğalgazda al ya da öde riski ve nükleer santral' gibi konularda açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız, elektrikte kaçak kullanımla ilgili bir soru üzerine, 'Her bölgenin kendi-kayıp kaçağını kendisinin ödemesi' gerektiğini düşündüklerini ve konuyla ilgili başlatılan çalışmanın gelecek yıl sonunda bitirilmesini hedeflediklerini söyledi. Kaçak oranlarının yüzde 14'lere gerilediğini dile getiren Yıldız, gelişmiş ülkelerde bu rakamın yüzde 10'lar civarında olduğu bilgisini verdi. Taner Yıldız, yüzde 3,5-4'lük oranın da kesinlikle kazanılması gereğine vurgu yaparak, kaçağın Dicle, Fırat dağıtım bölgeleri ile İstanbul'un bir bölümünde yoğunlaştığını ifade etti.

Enerji Bakanı Yıldız, doğalgaz tüketiminin düşmesi sebebiyle Türkiye'nin gerek Rusya gerekse İran ile yaptığı anlaşmalar sonucunda, 'al ya da öde' uygulamasına 'miktarı değişmekle beraber' gireceğini bildirdi. Her iki ülkeyle görüşmelerin devam ettiğine vurgu yapan Bakan, "Biz bu konuda hem Rusya Federasyonu'ndan hem de İran'dan bir esneklik bekliyoruz. Bu durum, Türkiye'de global kriz tesiri ile birtakım müşterinin tüketim alışkanlıklarını değiştirmek suretiyle, gazı daha az kullanması sonucunda çıkan bir durumdur." değerlendirmesi yaptı. Yıldız, Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun da gözden geçirildikten sonra mutlaka çıkarılacağını sözlerine ekledi. ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber