Dolar, merkez bankalarıyla güçlendi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Eylül 2009 10:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dünya merkez bankalarının bankacılık sistemlerine sürdükleri dolar miktarını azaltacaklarını duyurmaları ve ABD'den gelen olumsuz verilerin ardından dolar, yurtdışı piyasalarda değer kazandı

Euro/dolar paritesi 1.46'ya geriledi. Doların yurtdışı piyasalarda güçlenmesi yurtiçine de yansıdı. Dolar, bankalararası piyasada da 1.49 lirayı aştı.

Artması beklenen ABD dayanıklı mal siparişlerinin ağustos ayında yüzde 2.4 gerilemesi, ABD'de yeni konut inşaatlarının ağustosta beklentilerin altında 429 bin olması borsalara satış getirdi. Yurtdışı piyasalardaki olumsuz hava İMKB'ye de yansıdı. Endeks, yüzde 0.74 oranında değer kaybederek 47 bin 624 puandan kapandı.

Önceki gün merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği beklentisiyle tarihi dip seviye olan yüzde 8.88'e gerileyen bono faizi 0.02 puan artarak yüzde 8.90'dan kapandı.

Asya borsaları, merkez bankalarının olağanüstü canlandırma paketlerini kaldırmaya başlayacaklarını söylemeleriyle artan yüksek likidite akışının sonunun geldiği yönündeki endişelere paralel olarak değer kaybetti. Avrupa borsaları da karışık bir seyir izlerken, ABD borsası yüzde 0.25 düşüşle açıldı. Petrol fiyatları 65 dolarda bulunurken, altın da 990 dolara geriledi.

Piyasaya daha az dolar sürülecek

Dünyanın önemli merkez bankaları, şimdiye kadar kriz sonrasında istikrar sağlamak amacıyla yüksek miktarlarda bankacılık sistemlerine sürdükleri ABD dolarının miktarını azaltacaklarını açıkladılar.

ABD Merkez Bankası (FED) ise 2010'un ilk aylarından itibaren kısa vadeli nakit ihalelerini azaltacağını duyurdu. FED'in yanı sıra Avrupa Merkez Bankası, İsviçre ve İngiltere merkez bankaları da dolar likiditesi sağlamak için aldıkları önlemleri azaltacaklarını duyurdular.

Bankaların bu ortak adımları, 1930'lardaki Büyük Buhran'dan beri meydana gelen en kötü istikrarsızlık döneminde bankaları ve finans sistemlerini ayakta tutmak için aldıkları önlemlerin azaltılacağına işaret ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber