Akademik özgürlüğün başına Türk profesör

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Eylül 2009 10:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, Magna Charta Gözlemcilik Konseyi (Magna Charta Observatory) Başkanı seçildi

Avrupa Üniversiteler Birliği ve Magna Charta Gözlemcilik Konseyi üyelerinin oybirliğiyle seçilen Prof. Dr. Ergüder bu göreve gelen ilk Türk oldu. Prof. Dr. Ergüder, akademik özgürlüğün savunuculuğunu yapan konseyin başkanlığını 2013 yılına kadar yürütecek.

Magna Charta Gözlemcilik Konseyi, Avrupa Üniversiteler Birliği ve Bologna Üniversitesi tarafından kurulan bir vakıf. Konsey, yükseköğretimde kurumsal özerklik ve akademik özgürlüğün savunusunu yapıyor. Magna Charta Universitatum belgesi bugüne kadar, aralarında Türkiye'de Akademik Özgürlük Bildirisi'ne sahip ilk üniversite olan Sabancı Üniversitesi'nin de bulunduğu 22 Türk üniversitesi tarafından imzalandı. Tüm dünyada da 77 ülkeden binden fazla üniversite var.

Başarılarla dolu bir akademik yaşam

Daha önce iki dönem Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. Ergüder, halen Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı'nın Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütüyor. Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu ve Robert Kolej Mütevelli Heyeti üyesi.

Kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) Danışma Kurulu Başkanlığı'nı da yürüten Prof. Dr. Ergüder, çeşitli uluslararası kuruluşlarda da görev yapıyor.

Uluslararası görevleri

Prof. Üstün Ergüder, merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Vakıflar Merkezi (EFC) Yönetim Kurulu'ndaki görevinin yanı sıra, merkezi Cenevre'de bulunan Avrupa Üniversiteler Birliği'nin (EUA) Kurumsal Kalite Değerlendirme sürecine takım başkanı olarak katılıyor. Prof. Ergüder merkezi Washington'da bulunan Yüksek Eğitimde Akreditasyon Kurulu Uluslararası Komitesi'nin de üyesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber