Maliye indirimin bitmesini istiyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 26 Eylül 2009 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖTV ve KDV indiriminde son haftaya girildi. Maliye, vergi indirimlerinin artık devam etmemesi görüşünü taşıyor.Varlık Barışı'nın ise 31 Aralık'a kadar uzatılması bekleniyor...

Varlık Barışı uygulaması ile ÖTV ve KDV indirimlerinde karar haftasına giriliyor. Bakanlar Kurulu, 30 Eylül Çarşamba günü sona erecek Varlık Barışı uygulaması ve vergi indirimleriyle ilgili ?devam ya da tamam? kararını birkaç gün içinde açıklayacak. Maliye Bakanlığı, otomotiv, elektronik ve beyaz eşya ile mobilyadaki vergi indirimleri için bir analiz çalışması yaptı.

İTHALE YARADI

Bu çalışmada, otomotivdeki ÖTV indiriminin daha çok ithal araçlara yaradığı, yerli sanayiye fazla bir katkı sağlamadığı ortaya kondu. Beyaz eşya ve elektronikteki vergi indiriminin de, satış tutarı içinde çok fazla bir yekün oluşturmadığı kaydedilen analiz çalışmasında, indirimli vergi uygulamasının artık devam ettirilmemesi görüşüne yer verildi. Ancak bu konudaki nihai kararın Bakanlar Kurulu'nca verileceğine de dikkat çekildi.

BİLGİ İSTENECEK

10 Temmuz 2009 tarihinde uygulamaya giren 2. Varlık Barışı'yla ilgili başvuru süresi de 30 Eylül Çarşamba günü bitecek. Maliye Bakanlığı, Bakanlar Kurulu'na tanınan yetki çerçevesinde başvuru süresinin 31 Aralık 2009 tarihine kadar uzatılabileceği görüşünü taşıyor. Bakanlar Kurulu'nun kendisine tanınan yetkiyi kullanarak, Varlık Barışı başvuru süresini 3 ay daha uzatması halinde, Maliye Bakanlığı'nın uygulamaya yönelik yurtdışı tanıtım toplantıları da devam edecek. Türkiye, Varlık Barışı uygulamasının ardından da İsviçre ve Avusturya'dan bu ülke bankalarında Türkler'e ait paralarla ilgili bilgi istemeye de hazırlanıyor. İlgili birimlerde buna ilişkin hazırlıklar devam ediyor.

BARIŞ'TAN 400 MiLYON EURO

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, 22 Kasım 2008 ile 2 Mart 2009 tarihleri arasındaki İzmir'deki Varlık Barışı ile ilgili bilgiler verdi. Bulut, bu dönemde 338 vatandaşın, rayiç değeri toplam 917 milyon liralık kıymet bildiriminde bulunduğunu, 10 Temmuz- 30 Eylül tarihleri arasındaki ikinci dönemde bu rakamın yükseleceğini tahmin ettiklerini söyledi. Bulut, vergi daireleri dışında bankalara da beyanda bulunulduğu için toplam rakamların daha yüksek olduğunu bildirdi.

GETİRMEZSE VERGİ ALIRIZ

Yurtdışından bir vatandaşın ?Varlık Barışı? uygulaması kapsamında 400 milyon euro getireceğini beyan ettiğini dile getiren Bulut, ?Bildirim Karşıyaka'ya yapıldı. Ancak şu ana kadar bu değeri getirmedi? dedi. Gazetecilerin, ?bildirimde bulunulan değerin getirilmemesi durumunda ne yapılacağı?na dair sorusu üzerine Bulut, ?Getirmezse de, o değere ilişkin vergiyi tahsil edeceğiz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber