Çiçek: Cumhurbaşkanını halk bizden daha iyi seçer

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2009 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle ilgili olarak, "Halktan niye kaçıyoruz ki? Halk bizden daha iyi seçer. Millet karar vermiş demiş ki 'seçimi ben yapacağım'. Hem bir taraftan kapalı oturum olunca milletten ne saklıyorsunuz? Halk bizden daha iyi seçer bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.


Baykal, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinden yana değil


Cemil Çiçek, AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan MKYK toplantısına gelişinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili salı günü bakanlar kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamayı hatırlatan Bakan Çiçek, Anayasa'nın 102. maddesinin son fıkrası gereği seçimin usul ve esaslarına ilişkin bir kanun yapılması gerektiğini açıkladığını hatırlattı. Bugünkü cumhurbaşkanıyla ilgili herhangi bir şey söylemediğini, yalnızca anayasanın kuralının belirttiğini kaydeden Çiçek, "Ama siz, soyut bir kuraldan somut bir sonuca vardınız. Meseleye şöyle bakalım. Bugün 1 Ekim. Görevdeki x yada y herhangi bir cumhurbaşkanı görevinden istifa ettiğinde bu seçim neye göre yapılacak. Bunun usul ve esasları nelerdir? Eskiden meclis seçiyordu. Halbuki şimdi halk seçecek. Mesela bu başvuru nereye yapılacak? Adaylığa itiraz olursa ne zaman olur? Seçim takvimi nasıl işleyecek? Şimdi halk seçeceğine göre propaganda yapılacak. Bunları kanun belirleyecek. Bizim yaptığımız çalışma bu kanuni düzenlemeyle ilgilidir" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın cumhurbaşkanının parlamento tarafından seçilmesi gerektiği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Çiçek, "Halktan niye kaçıyoruz ki? Millet karar vermiş, demiş ki 'seçimi ben yapacağım'. Hem bir taraftan kapalı oturum olunca milletten ne saklıyorsunuz? Sonra cumhurbaşkanlığı gibi bir önemli makamı halk seçsin deyince, halk seçmesin. Halk bizden daha iyi seçer bundan kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu.

AK Parti Manisa Milletvekili ve MKYK üyesi Akif Gülle de, Baykal'ın açıklamasıyla ilgili olarak, "Sayın Baykal, her gün farklı bir şey söyler. Üzgünüm bu söylediğine. Bu manada ciddiye alıp da cevap vermeyi uygun görmüyorum" değerlendirmesini yaptı.

MÜGE TUTCALI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber