Başbakanlık 18 yılda bin 800 soruşturma yapmış

Haber Giriş : 18 Ocak 2005 06:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Teftiş Kurulu, faaliyete başladığı 1987 yılından bu yana yaptığı çalışmaların envanterini çıkardı.

Başbakanlık'ın 18 yılda tam 1.800 ayrı soruşturma ve inceleme konusunu araştırarak raporlaştırdığı ortaya çıktı. Rakamın büyüklüğü, Türkiye'deki yolsuzluğun ulaştığı boyutu da gözler önüne seriyor.

Teftiş Kurulu'nun araştırdığı konuların içinde konu ayrımı yok. Spordaki şikeden banka hortumlamalarına, ihale usulsüzlüklerinden kurumlardaki gereksiz personel çalıştırmaya kadar akla gelebilecek her konu ?başbakan oluru'yla soruşturuluyor. Başbakanlık'ın şu ana kadar kamuoyunda en fazla ses getiren dosyaları ise oldukça fazla. Bunların başında Susurluk, Nesim Malki, Kızılay, Neşter, Beyaz Enerji, Türk Dil Kurumu'ndaki Akrep Operasyonu, Emlakbank, İmar Bankası gibi konular geliyor. Ayrıca kurul, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nca talep edilen 35 ayrı konuda da soruşturma yürütmüş. Kurulun yürüttüğü inceleme ve soruşturmalarda eski başbakan, müsteşar, bakan ve geçmişte çok sayıda önemli noktalarda görev almış kişiler de mercek altına alınıyor. Şu an görevde olan bazı kişiler bile soruşturma kapsamında. Örneğin, Kamu İhale Kurumu ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in kusurlu olup olmadığı konusunda Erdoğan, Teftiş Kurulu'nu görevlendirdi. Çıkan sonuç Milli Eğitim Bakanı ile ilgili süreci etkileyebilecek. CHP'nin Hüseyin Çelik hakkında verdiği gensoru önergesi reddedilmişti.

Bu arada, yolsuzluk sıralamasında Türkiye'nin bulunduğu yer hâlâ iyi noktalarda değil. Uluslararası Saydamlık Örgütü, her yıl temiz ülke ligi çıkartıyor. Örgütün 2004 yılında yaptığı değerlendirmede Türkiye, rüşvet ve yolsuzluk algılaması endeksi temiz ülke sıralamasında 77. sırada bulunuyor. 10 üzerinden verilen yolsuzluk derecesi ise 3.1'den 3.2'ye yükselmiş durumda. Yolsuzluktan arındığının anlaşılabilmesi için bu derecenin altıya yükselmesi gerekiyor.

Kurultay hazırlıklarına farklı cephelerden hazırlanan CHP'li muhalifler, bir yandan da tek adayda uzlaşmanın yollarını arıyor. Genel başkanlık yarışında isimleri öne çıkan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile İstanbul Milletvekili Zülfü Livaneli, birleşme adresi olarak kendilerini gösteriyor. Bu konudaki anlaşmazlık henüz çözülmüş değil. CHP lideri Deniz Baykal'a karşı zafer kazanmanın tek yolunun birleşmekten geçtiğini düşünen ?ortayolcular' da, ?3'üncü aday' formülünü gündeme getiriyor. Ortayolcuların düşündüğü isim Hasan Fehmi Güneş. Zaman'a konuşan Güneş, ?muhalefetin ortak adayı ol' teklifine sıcak baktığını açıkladı. Partinin esenliğe çıkması için güçbirliğinin şart olduğuna dikkat çeken Güneş, ?Akılcı olan, tek adayla çıkmaktır. Sağduyu onu gerektiriyor. Arkadaşlarımız değerlendirmeler yapıyor. Birlikteliği sağlamak için düşündükleri isimlerden biri de benim. Böyle bir öneri oluşursa buna sıcak bakabileceğimi söyledim.? diyor.

Güneş'e yakın isimlerden Gaziantep Milletvekili Abdülkadir Ateş de, partideki muhalefetin ?sağduyu'da birleşmek istediğini belirtiyor. Sarıgül ve Livaneli'nin muhalefeti tek başına toplayamayacağını savunan Ateş, yönetim karşısında başarı sağlamak için herkesin uzlaşabileceği bir ismin şart olduğunu vurguluyor. Ateş'e göre, Hasan Fehmi Güneş'in tek aday olarak çıkması durumunda Baykal yönetimi gidecek ve partide ?restorasyon' dönemi başlayacak. Sonbahara kadar partinin yıpranmışlık imajı değiştirilecek, yeni kadrolar oluşturulacak. Ateş, ?Aksi durumda muhalefet başarısız olacak ve verilen emekler boşa çıkacak. Sarıgül, yönetime karşı önemli bir mücadele verdi; ancak eğer önemli olan partiyse diğer adayların akılcı hareket etmesi gerekir. Yapılan görüşmelerde de aday arkadaşların bu düşünceye olgun bir şekilde baktıklarını gördük.? görüşünü dile getiriyor.

Zülfü Livaneli ise adaylığını açıklama noktasına geldiğini duyurdu. Livaneli, adaylık konusundaki görüşlerini ortaya koymasından sonra parti örgütü ve kamuoyundan olumlu tepkiler aldığını ve gelişmelerin kendisini, ?adaylığını açıklama noktasına getirdiğini' belirtti. 260 (yzde 20) delegenin desteğini almak için çaba sarfeden Livaneli, önümüzdeki hafta sonu İzmir'de adaylığını açıklamayı planlıyor.

CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu da Hasan Fehmi Güneş ismini ?tek adaylık' konusunda tercih edebileceklerini belirtiyor. Çorbacıoğlu, ancak ortak muhalefet fotoğrafının da kendileri için önemli olduğunu kaydediyor.

Mustafa Sarıgül cephesinde çalışmalar Anadolu'nun yanı sıra Ankara'da da sürdürülüyor. Sarıgül'e yakın isimlerden Adıyaman eski Milletvekili Celal Topkan, delege örgütlenmesini tamamladıklarına işaret ediyor. Sarıgül'ün delegelerle yüz yüze gelerek nasıl bir CHP vaat ettiğini anlattığını belirten Topkan, Baykal'ın delegeye yeni bir şey veremediğini ileri sürüyor. Tek adayın başarıyı getireceği düşüncesine katılan Topkan, Sarıgül etrafında toplanılmasını istiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber