Sabit telefonlarda numara taşınamıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2009 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, sabit hat abonelerinin numaralarını taşıyarak işletmecisini değiştiremediğini, numarasını taşıyabilen sabit hat abonesi bulunmadığını bildirdi.

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Arıak, yaptığı yazılı açıklamada, sabit telefon abonelerinin ve alternatif işletmecilerin sabırsızlıkla beklediği ''sabit hatta numaraların taşınması'' uygulamasının 10 Eylülde başlamış olması gerektiğini hatırlattı.

Aradan 1 ay geçtiği halde bu konuda adım atılamadığını savunan Arıak, şunları kaydetti:

''Sabit hat aboneleri numaralarını taşıyarak işletmecisini değiştiremiyor. Numarasını taşıyabilen sabit hat abonesi henüz yok. Oysa cep numaralarının taşınmasının başladığı ilk ayda 500 bin cep abonesi numarasını taşımış ve yeni işletmecisine geçmişti.

TELKODER üyesi olan sabit telefon işletmecileri, sabit hatlarda numara taşınması için tüm yatırımlarını yapmış, tüm hazırlıklarını 10 Eylülde tamamlamıştır. TELKODER üyesi işletmeciler, sabit hatlarda numara taşınmasının bir an önce sağlanmasını beklemektedir. Sabit hatlarda numaraların taşınması konusunda talep eksikliği veya bilgi eksikliği bulunmamaktadır. Cep numarası taşımada da sabit numarayı taşımada da mevzuat aynı mevzuat, bu işi gerçekleştirecek kurum da aynı. Mobil hatlarda numaraların taşınmasını başarıyla gerçekleştiren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) sabit hatlarda numaraların taşınmasına da aynı ilgiyi göstermesini bekliyoruz.

Sabit numaraların taşınması konusunda Türk Telekom ve cep telefonu işletmecileri, TELKODER üyesi işletmeciler ile yapacakları anlaşmaları geciktirmektedir. BTK'nın yapacağı düzenlemeler eksik bırakılmıştır. 'Yalın ADSL' ve 'toptan hat kiralanması' düzenlemeleri acilen çıkarılmalı, yerel ağın paylaşıma açılması konusundaki sorunlar da acilen giderilmelidir.''

Arıak, sabit hat numaralarını başka bir işletmeciye taşıyabilmenin tüketicinin hakkı olduğunu bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber