Ek yerleştirme şans mı engel mi?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Ekim 2009 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelere ek yerleştirme başvuruları yarın akşam sona ererken adaylar içinde kararsızların sayısının çokluğu dikkat çekiyor. Çok istemediğiniz bir bölüme de olsa girip yatay ve dikey geçiş haklarından yararlanabilir, çift anadal yapabilirsiniz

Ek yerleştirme başvuruları sona eriyor. Tercih listelerinin yarın akşama kadar ÖSYM'ye bildirilmesi gerekiyor. Ama sanki bu noktada hâlâ pek çok adayın kafası karışık. Başvurursam ve bir yere yerleşirsem, gelecek yıl şansım azalır diyenler de var. Ya yine kazanamazsam moralim altüst olur diyenler de. Ama adaylar içinde en kararsız olanlar, artık son kez sınava girenler. 3 ya da 4. kez sınava girip ek yerleştirmede de olmazsa bir daha sınava girmeyecek olanlar. Şimdi haklı olarak soruyorlar, ?Üniversite hayallerimizden vaz mı geçelim? Yoksa ne yapıp edip herhangi bir fakülteye mi girelim?? diyorlar.

Onlar için söylenecek çok söz var. Ama en son söyleyeceğimizi ilk başta söylemek istiyoruz: Mutlaka deneyin!

Üniversite hayaliniz size bu kadar yaklaşmışken, eğer yarım kalırsa, ileride kendinize çok kızabilirsiniz... Peki, yüz binlerce üniversiteli işsiz varken, ille de üniversiteye girin demenin bir mantığı var mı?

Evet var. Çünkü yarım kalan hayaller, insanın içinde ukde olarak kalıyor ve bunun gibi rahatsız edici bir durum olamaz. Yıllar sonra, neden üniversite okumadım diye kendinize hep kızacaksınız. Deneyip de olmazsa tamam. Ama üniversite kapısından hiç girmeden pes etmek bu kızgınlığın dozunu daha da artırabilir.

Sizin için her yıl çok önemli

İşte şimdi, ileride ah keşke dememek için, yakaladığınız bu son şansı bir kez daha gözden geçirmelisiniz. Eğer kararlı olursanız, çok istemediğiniz bir bölüme de olsa girip yatay ve dikey geçiş haklarından yararlanabilir, çift anadal yapabilirsiniz. Harcadığınız paralar da daha sonra yerine konulabilir. Ama bu yılları bir daha geri getiremezsiniz. Bu şansı bir daha da yakalayamayabilirsiniz.

İşte bu noktada, yani tamam okumak istiyorum noktasına geldiğinizde, vereceğiniz ikinci karar da en az birincisi kadar önemli. Harcayacağınız her yıl ve her kuruş çok önemli. Bu yüzden tercih listesini kılı kırk yorarak yapmalısınız.

Hayallerinizi yerine getirmek önemlidir. Ancak alacağınız diploma size gelecekte yeni fırsatlar da yaratabilmelidir.

Puan düşer mi?

Bu yılki sistem geçerli olsa, bir yeri yazarken aman çok daha dikkatli olun derim. Ama gelecek yıl, katsayılardaki yeni düzenleme nedeniyle ortaöğretim başarı puanının etkisi neredeyse yok denecek kadar azaltılıyor. Yani bu yıl bir fakülte ya da yüksekokula girmeniz gelecek yıla yönelik tüm şansınızı alıp götürmüyor.

Birinci koşul, gelecek yıl sınava mutlaka bir kez daha girmeyi düşünüyorsanız, dikkatinizi hiç dağıtmadan hazırlıklara hemen şimdiden başlamanız, ama eğer artık bu benim son şansımdı diyorsanız, mutlaka bir yerlere girmelisiniz. Yok eğer kararsızsanız, bu yıl bir yere girip orada kalmayı deneyip, gelecek yıl sınava yeniden başvurmayı düşünmelisiniz.

Girdiğiniz bölümden memnun kalırsanız yola devam edersiniz. Aradığınızı bulamazsanız da biraz daha sıkı çalışıp 8-10 puanlık farkı kapatabilirsiniz.

Ödeme koşulları

Devlet üniversiteleri için öğrenim ücreti altından kalkılmaz değil ama vakıf üniversiteleri için çok büyük bir servet gerekiyor. Tamam ille de bir fedakârlık gerekiyorsa, bu konuda her iki tarafın da elinden geleni yapması lazım. Bu yüzden tıpkı otomobil sektöründe olduğu gibi en azından bu son şans döneminde bazı kolaylıklar olabilir. Bunu keşke devlet yapsaydı. Yapmadı. Ama vakıf üniversiteleri kendileri yapabilirler. Peki bu duruma diğer öğrenciler ne der diye de düşünmemek gerekir. Çünkü bu, sadece bu döneme ait bir uygulama şeklinde gösterilebilir. Pahalı otomobil alanlar, KDV indiriminden sonra, neden bizden sonra daha ucuza araba sattınız diye hak arayabiliyorlar mı ki?..

Benimki sadece bir fikir. Muhtemelen çok daha farklı projeler de geliştirilebilir. Ama mutlaka olmalı ki, ne kontenjanlar boş kalsın ne de öğrenciler okulsuz!..

Örnek tercih listeleri

ÖRNEK 1: Ben ek yerleştirme şansımı kullanmak istiyorum ama bunu yaparken sizin yardımınıza ve fikirlerinize çok ihtiyacım var. SAY 2 başarı sıram 309 bin 740. SAY 1 başarı sıram 340 bin 982. Tercih listem aşağıdaki gibi ve çok endişeliyim! Sizce bunlardan, yerleştirilme ihtimalimin en yüksek ve en düşük olduğu okul hangisi? Bu listeyle bir okula yerleşmem mümkün mü? Lütfen bana bir an önce yanıt verin. Şimdiden çok teşekkür ederim.

1- İstanbul Arel Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu, Hemşirelik (Burslu)

2- İzmir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu, Hemşirelik (Burslu)

3- Yakındoğu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik (Burslu)

4- Gaziantep Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Tekstil Müh. (İngilizce)

5- Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İstatistik (İÖ)

6- 19 Mayıs Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İstatistik (İÖ)

7- Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Müh. (İÖ)

8- Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Müh. (İÖ)

YORUM: Çok karma bir liste. Umarım istek sırasına göre bir sıralama yapmışsınızdır. Burslular biraz zor gibi ama imkânsız değil. Her üçünden biri muhtemelen olabilir. Diğer tercihler için de aynı durum söz konusu. Yüksek puanlı öğrencilerin önemli bir bölümü zaten bir yerlere girdiği için bu kontenjanlar boş kaldı.

Yeni açılanlar için de yine şansınız var. Yalnız bu noktada özellikle şunu hatırlatmak isterim. Özellikle ilk 4 tercihten sonraki tercihler için mezuniyet sonrasını yeterince düşündünüz mü? Çünkü gelme ihtimalleri bir hayli fazla.

ÖRNEK 2: EA 2 puanım 245.958 geldi. Sadece Bandırma İktisat (İÖ) ve yeni açılan bölümleri yazabiliyorum. Sizce de bu sıralama uygun mu?

1- Eskişehir Anadolu Ü. Maliye (İÖ)

2- Balıkesir İktisat (İÖ)

3- Bandırma Uluslararası İlişkiler

4- Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fak. Bankacılık ve Finans

5- Kırıkkale İşletme (İÖ)

6- Kırıkkale İktisat (İÖ)

7- Giresun İşletme (İÖ)

8- Giresun Görele Bankacılık ve Finans

YORUM: Kendi puanınızdan yüksek yerleri yazmamanız ve yeni açılan bölümlere yönelmeniz çok isabetli. Sıralamada bir sorun yok. Çünkü puan söz konusu değil ve istek sırası çok önemli. Öncelik sıralaman da bu şekildeyse tamam. Peki bir yeri kazanabilir misin? Sanki ikinci öğretimlerden biri olur gibi...

ÖRNEK 3: EA öğrencisiyim. EA 2 puanım 261.649, ek kontenjanda tercih yapmak istiyorum. Şöyle bir sıralama çıkardım. Sizin de fikrinizi almak istedim. Umarım cevapsız bırakmazsınız...

1- Kütahya Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler KON:60

2- Balıkesir Üniversitesi, Bandırma İİBF, İktisat (İÖ)= 244.958 KON:2

3- Balıkesir Üniversitesi, Bandırma İİB, İşletme (İÖ)=246.062 KON:5

4- Giresun Üniversitesi, İşletme KON=70

5- Cumhuriyet Üniversitesi, Antropoloji (İÖ)=255.419 KON:7

6- Ahi Evran Üniversitesi, Antropoloji= KON:40

YORUM: Yeni açılan bölümler için fazlasıyla şansın var. İkinci öğretimler de gelebilir. Ve umarım Antropoloji'den mezun olduktan sonra ne yapmak istediğini iyi düşünmüşsündür. Sıralamayı da kesinlikle istek sırana göre yapmalısın.

SORU - CEVAP

SORU: Benim ÖSS EA2 puanım 262. Ben bu tercih sıralamasında ne yapacağımı karıştırıyorum. Nedeni ise ölü tercih lafını çok duydum. Ben ek yerleştirme yapacağım. 1. tercih sırasına yeni açılmış bölümleri mi yazayım yoksa puanı belli yerleri mi? Böyle bir sınırlama var mı? Bir de bu Eskişehir yeni bölüm açılmış, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (İkinci Öğretim), Maliye (İkinci Öğretim). Girme sansım var mı?

CEVAP: Yeni açılan bölümleri, istek sıranıza en uygun yerlere yazabilirsiniz. İlk tercihe de olabilir, son tercihe de. Diğer puanı belli olanlarda da önemli olan yine istek sıranız. En çok istediğiniz bölüm, puan sıralamasına göre üçüncü sırada geliyorsa, onu üçe mi yazacaksınız? Hayır, en başa yazmalısınız. Çünkü en çok onu istiyorsunuz. Diğerlerini yazsanız da olur, yazmasanız da. Ama eğer belirlediğiniz bölüm sayısı 8'i aşıyorsa onları atabilirsiniz ki ölü tercih olmasın.

SORU: İzmir Üniversitesi'ne de hemşirelik okulu açıldı mı?

CEVAP: Evet, açıldı. Ek kontenjanla ilk öğrencilerini alıyor. Medical Park Hastaneler Grubu ile İzmir Üniversitesi arasında yapılan protokol gereği, Hemşirelik Bölümü'ne bu yıl kayıt yaptıracak tüm öğrencilere mezuniyet sonrası bu grubun hastanelerinde çalışma imkânı sağlanacağı duyuruldu. Diğer pek çok üniversite de benzer olanaklar sunuyor. Bu yüzden bkz bölümlerini çok iyi okumanızda yarar var.

SORU: Gıda mühendisliği ile fen-edebiyat, matematik arasında kaldım. Acaba hangisi daha iyi? Gıda mühendisliği için Ege, Bursa, Adana, Gaziantep (İngilizce) gibi yerleri düşünüyorum. Matematik için de Marmara ve Yıldız Teknik'i düşünüyorum. Hangi meslek ve hangi üniversiteyi yazmalıyım?

CEVAP: Herhalde puanınız çok iyi ki böylesine iddialı bir tercih sıralaması yapıp, hepsi de oluyor ama hangisini seçsem de diye biraz da ağırdan alıyorsunuz. Her ikisi de ciddiye alınırsa iyi meslekler. Üniversitelerin hepsi de oturmuş iddialı üniversiteler. Önceliğin nasıl bir alanda çalışmak olmalı. Gıda sektöründe mi çalışmayı istiyorsun yoksa bir analist olarak ekran başında mı? Bence bu sorunun cevabına göre tercihini şekillendirmelisin. İl tercihi de yine aynı şekilde çok önemli. İstanbul zor bir kent. Ama Bursa ve Ege daha bir öğrenci kenti. Adana ve Gaziantep de önceliklerine bağlı...

SORU: Bu yıl ÖSS'ye girdim. 270 puan aldım, meslek yüksek okullarından işletme, iktisat ve turizm tutuyordu. Ama ben dış ticaret ya da lojistik istiyordum, maalesef ilk tercihlerimde gelmedi. Şimdi hiç aklımda yokken turizm düşünmeye başladım. Çünkü seneye sistemin zor olacağını biliyorum. Tekrar aynı stresi yaşamaktan korkuyorum ama turizm mezunu ortada çok var ve bayan olduğum için biraz zor diyorlar. Kocaeli Turizm istiyorum sizce ne yapmalıyım, dış ticaret ya da lojistikten sonra turizm yazmalı mıyım?

CEVAP: Her iki bölümün de iş bulma şansı fazlasıyla var. Tabii ki kendinizi iyi donatırsanız. Kız mezunlar iş bulamaz diyenler hata ediyor.

SORU: Elektrik-elektronik dalının elektro mekanik taşıyıcı bölümünden mezunum. Meslek yuksek okulları için tercih yaparken Mekatronik bölümüne mi, elektronik bölümüne mi öncelik tanımalıyım?

CEVAP: Mekatronik geleceğin mesleklerinden birisi. Önceliği ona vermende yarar var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber