Hem limited şirket müdürü hem müsteşar olunur mu?

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Ekim 2009 08:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

?TÜCCAR siyasetçiden sonra tüccar bürokrat dönemi mi başladı?? dedi CHP PM üyesi Berhan Şimşek...

?Ne demek? dedik, ?Araştır da gör? dedi... Kongreler için Ankara'dayken, Bayındırlık Bakanlığı'nda ?gözü kulağı' olan bir-iki dostumuzla konuştuk. Ankara'dan önümüze belge ve bilgiler geldi. O dostlara teşekkür etmek lazım.

AKP döneminde Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Müsteşarlığı'na Sabri Erbakan getirilmişti. Erbakan, yeni kabine değişikliğinden sonra görevden alındı.

Yeni Bakan Samsun Milletvekili Mustafa Demir, Müsteşarlığa Şaban Önder Kıraç'ı getirdi. Tartışılan bir isim olacağı anlaşılıyor.

Kıraç'ı tanımak için biraz geriye gitmek gerekiyor. Önce İller Bankası'na giriyor. 1990'ların başında Özel Çevre Koruma Başkanlığı'nda planlama uzmanı olarak görev yapıyor. 1994 yılında ?kıyı alan yönetimi' konusunda ABD'de eğitim alıyor. Şehir planlamacısı olan Kıraç, yurda dönünce eşi Şahver Kıraç'la birlikte Megaron Mimarlık Planlama İnşaat ve Ticaret Ltd. Şti.'yi kuruyorlar.

2004 yılında Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe tarafından Özel Çevre Koruma Başkanlığı'na getiriliyor. Atamasının yer aldığı Resmi Gazete'nin tarihi 14.4.2005. Ama Megaron şirketi müdürlüğünden 2.9.2005 tarihinde ayrıldığı dikkat çekiyor. (Megaron'un belediyelerden epeyce iş aldığı bilinir.)

HUKUK VE ETİK

Yani 4 ay hem kamuda kurul başkanlığı, hem de pay sahibi olduğu şirketinde müdürlük yapıyor. Bu konunun hukuki yönü önemli... Peki Kıraç hakkında bu konuda bir soruşturma açılmış mıdır? Yoksa bazı şeyler ?göz ardı' edilmiş midir? Bir de ?etik' tarafı var işin tabii...

(Devlet Memurları Kanunu ve yürürlükteki mevzuat devlet memurlarının, limited şirketlerde ortak olmalarını engellemiyor ancak ortak oldukları şirketlerde görev almalarını yasaklıyor. Bu konuda Devlet Personel Başkanlığı'nın internet sitesinde ?mütalaa' bulunuyor.)

Sonrası için ?Varan 2' dersek... Bu dönem ilginç... 2007 seçimlerinden sonra Pepe'nin yerine Çevre ve Orman Bakanlığı'na Prof. Veysel Eroğlu gelince, Önder Kıraç'ı görevden alıyor. Kıraç da yeniden, eşi ile ortak olduğu Megaron şirketine müdür olarak dönüyor.

Varan 3... Başlıkta vurguladığmız gibi Bayındırlık Bakanlığı'nda bir ?ilk' de gerçekleşiyor. Sabri Erbakan'ın görevden alınmasından sonra müsteşarlık koltuğu bir süre boş kalıyor. Daha sonra bu makama getirilen isim Kıraç oluyor. (Resmi Gazete, 11.9.2009)

Yine bir hukuk dışılık ortaya çıkıyor burada... Kıraç, Ticaret Sicil Gazetesi'ne göre şirket müdürlüğünden ise 14.9.200'da ayrılıyor.

MİNAREYE KILIF MI

(Bir not... Kıraç ÖÇK Başkanı iken, eşi Şahver Kıraç ?D grubu yeterlilik' alıyor. Bu gayet normal sayılabilir. Ancak Müsteşarlık görevine getirilmeden üç hafta önce, ortağı olduğu Megaron şirketinin yeterlilik belgesinin 21.8.2012 tarihine kadar uzatılması size göre dikkat çekmez mi? Bunu duyan vicdan sahibi AKP'li vekiller ?Minareye kılıf işi galiba? diye düşünür ama susar! Cumartesi günkü AKP kongresindeki suskunlukları gibi...)

Görünen o ki, Bakanlığın yeni müteahhit-müsteşarı Şaban Önder Kıraç'ın ortağı olduğu şirketin ve eşinin Bakanlık'la olan işlemleri merak konusu olacaktır.

Bu durumda pek çok soru akla gelecektir.

Şöyle bakınca, 1980'den bugüne kadar 10 Bayındırlık Müsteşarı'nın görev yaptığını gördük... Bir tek ?müteahhit' Kıraç oldu. İnsan düşünüyor.

Bunca yıllık birikimi olan Bayındırlık Bakanlığı'ndan müteahhit olmayan bir müsteşar bulunamaz mıydı? Berhan Şimşek'in söylediği gibi ?tüccar siyasetçi'den sonra demek ki ?tüccar müsteşar' dönemini de görecekmişiz.

Yalçın Bayer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber