Ortak ATM bir haftada meyve verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2009 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 1-8 Ekim arasında bir önceki ayın aynı dönemine oranla, başka banka kartlarının farklı ATM'lerde kullanılması kapsamında yapılan nakit işlem adedini açıkladı.Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 1-8 Ekim arasında bir önceki ayın aynı dönemine oranla, başka banka kartlarının farklı ATM'lerde kullanılması kapsamında yapılan nakit işlem adedinde yüzde 36,3'lük, nakit ciroda ise yüzde 12,4'lük artış gerçekleşti.

BKM switch sisteminde gerçekleşen işlem adetlerine göre, 1-8 Eylül 2009 tarihleri arasında nakit işlemlerin sayısı 614 bin 894 iken, bu sayı yüzde 36,3 oranında artış ile 1-8 Ekim 2009 tarihleri arasında 838 bin 77'ye yükseldi.

Başka banka kartlarının farklı ATM'lerde kullanılması uygulaması kapsamında, 1-8 Eylül'de toplam 105 milyon 422 bin 725 lira düzeyinde nakit ciro söz konusu olurken, bu tutar yüzde 12,4'lük artışla 1-8 Ekim'de 118 milyon 445 bin 760 liraya çıktı.

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ATM'lerin paylaşımı uygulamasının 1 Ekim'de başladığını hatırlatarak, banka kartı kullanıcılarının, banka kartına ait ATM'den para çekme/bakiye sorma işlemlerinde herhangi ek bir ücret ödemesinin kesinlikle söz konusu olmadığının altını çizdi.

Kart kullanıcısının kendi bankası dışında başka bankanın ATM'sinden para çektiğinde ücret ödediğine işaret eden Özinal, ortak ve altın nokta uygulamasında da buna benzer bir paylaşım olduğunu hatırlattı.

''SERBEST PİYASA EKONOMİSİNİN GEREĞİ...''

Bankaların, müşterilerine uygulayacakları hizmet ücretini serbest piyasa ekonomisi gereği kendilerinin belirlediğini vurgulayan Özinal, banka müşterilerinin ise kendi hizmet almak istediği bankayı dilediği gibi seçme ve istediği bankadan işlem yapma özgürlüğüne sahip olduğunu ifade etti.

Banka kartı kullanıcısının kendi bankasının belirlediği ücretin tüm bankalarda geçerli olduğunu, farklı bir ücretlendirme yapılmadığını ifade eden Özinal, uygulamada bazı bankaların hiç ücret almadığını, bazılarının ise yüzde 1,5-2 civarında ücret alabildiğini söyledi.

Türkiye'de 23 bin adet ATM bulunduğuna değinen Özinal, şöyle devam etti:

''Bu paylaşım neyi getiriyor? Türkiye'de 1 milyon kişiye 264 ATM düşüyor. Yurt dışında 1 milyon kişiye 750-800 ATM düşüyor. Dolayısıyla ülke olarak aslında, nüfusu da dikkate aldığınızda, 23 bin ATM yerine en azından 35-40 bin ATM potansiyeli bulunduğunu görüyoruz. Bu paylaşım sonucunda bankaların bir anda 35-40 bine çıkması yerine, 23 bin ATM ile en az 35-40 bin ATM'lik bir verim elde edilmesi planlandı. Paylaşım, onu destekliyor. Bankaların bu alandaki ek yatırımının maliyeti yaklaşık 300 milyon dolar civarında. Ortak kullanım ile söz konusu yatırımı yapmadan 35-40 bin ATM'lik verimliliği sağlayabiliyoruz. ATM yatırımı yapılmayacak mı? Tabii ki yapılacak. Ancak ATM olmayan yerlerde yapılacak. Dolayısıyla 300 milyon dolarlık tasarrufun esas kaynağı bu... Yani verimlilikten kaynaklanan bir tasarruf söz konusu.''

''ESAS AMAÇ, ACİL PARA İHTİYACININ GİDERİLMESİ'

BKM Genel Müdürü Özinal, tüketici açısından bakıldığında burada tüketicinin yan yana iki ATM durduğunda kendi bankasına değil başka bankaya gitmesinin amaçlanmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Esas amaç banka ATM'sinin olmadığı ücra köşeler, şehirler, kasabalar gibi yerlerde acil para ihtiyacı olduğu zaman başka bankanın ATM'sinin kullanılıp acil para ihtiyacının giderilmesi... Bir de tatile çıkıldığı zaman, acaba gittiğim yerde ATM bulabilir miyim endişesiyle, çok büyük miktarda paranın cebine konularak risk alınıp bu paranın taşınmasına gerek duyulmamasını sağlamak. Dolayısıyla uygulamanın, tüketiciler için acil para bulma konusunda çok ciddi katkısı olur.''

Uygulama ile ilgili tüketicilerden görüş aldıklarını anlatan Özinal, artık ATM bulamama ihtimalinin çok düşük olduğunu, bunu da tüketicilerin desteklediği ve memnun olduğu bir uygulama olduğunu vurguladı.

Özinal, yurt dışında böyle bir uygulama olup olmadığı konusunda da, farklı bankanın ATM'sinden para çekildiğinde her çekim için yurt dışında da ücret alındığına dikkati çekti.

Türkiye'de ATM'den para çekme tutarının ortalama 192 lira olduğunu, birçok bankanın çekilen tutara bağlı olmaksızın ücret belirlediğini kaydeden Özinal, ücretlerin 0 ila 3-4 lira arasında değiştiğini söyledi.

Sertaç Özinal, her bankanın çeşitli mecralarla başka bankadan para çekildiğinde ne kadar ücret alacağını tüketiciye bildirdiğini, bu ücretin belirli ve net olduğunu, dolayısıyla bunun bilinmeyen bir konu olmadığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber