Erdoğan, MYK'da revizyon yaptı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Ekim 2009 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABDULLAH KARAKUŞ

?Kevin Costner' tartışmalarına yol açan Edibe Sözen'in yerine Hüseyin Çelik getirildi. Eski Bakan Çelik'in yanında iki yeni isim daha Ekrem Erdem ile Salih Kapusuz MYK'ya girdi.

Seçimde bekleneni alamayan Ak Parti'nin Seçim İşleri Başkanı Necati Çetinkaya'nın görevini de Haluk İpek üstlendi. Recep Tayyip Erdoğan, eski Bakan Kürşat Tüzmen'e yeni görev vererek gönlünü aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun (MKYK) ardından Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) da revizyon yaptı. Erdoğan, ?Kevin Costner' nedeniyle tartışma konusu olan Edibe Sözen'in de aralarında bulunduğu 3 kişiyi görevden aldı. Sözen'in gitmesiyle MYK'daki 2 olan kadın sayısı 1'e düştü. Egemen Bağış'ın Devlet Bakanı olması nedeniyle boşalan Dış İlişkiler Başkanlığı da dahil 4 yeni isim MYK'ya girdi. Teşkilat Başkanı Haluk İpek, Seçim İşleri Başkanlığı'na kaydırıldı.

Erdoğan, Ak Parti MYK'nın 11 kişilik genel başkan yardımcılıklarında değişikliklere gitti. Partinin ikinci adamı değişmedi. Demokratik açılım tartışmaları sürerken ikinci adam yine Kürt kökenli Abdülkadir Aksu oldu.

Sözen alındı

?Kevin Costner demokratik açılıma destek veriyor? diyerek yazılı açıklama yapan ve MHP'li Oktay Vural'ın böyle olmadığını kanıtlamasının ardından parti içinde de büyük tartışmaya neden olan Sözen görevinden alındı.

Yeni MYK'da yer almayacak olan Sözen'e parti içinde de ?Büyük hata yaptı? eleştirileri gelmişti.

Sözen, daha önce de Milliyet'in kamuoyuna duyurduğu Gençleri Koruma Yasa Tasarısı teklifi ile büyük tartışma yaratmış, partisi de yazılı açıklama yaparak teklife ve Sözen'e sahip çıkmamıştı.

Seçim değişikliği

Sözen, partide Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Sözen'in yerine Tanıtım ve Medya Başkanlığı'na Kürt açılımı sürecinde öne çıkan eski Milli Eğitim Bakanı ve Van Milletvekili Hüseyin Çelik geldi. Çelik, MKYK'ya yeni giren 17 kişi içinde de yer almıştı.

MYK'da görevden alınan bir isim de Seçim İşleri Başkanı Necati Çetinkaya oldu. Çetinkaya'nın yerine, Teşkilat Başkanı olarak görev yapan Haluk İpek getirildi.

Böylece Erdoğan oyların düştüğü yerel seçimler sonrasında Seçim İşleri Başkanı'nı yenilemiş oldu. Teşkilat Başkanlığı'ndan kaydırılan Haluk İpek'in yerine ise eski Milletvekili Ekrem Erdem geldi. Erdem daha önce de İpek'in yardımcılığını yapıyordu.

7'si yerinde

Halkla İlişkiler Başkanı olan Şükrü Ayalan da görevinden alındı. Yerine Ankara Milletvekili Salih Kupusuz getirildi. Kapusuz MKYK'ya da yeni girmişti. TBMM Başkanlığı'na aday olmayı düşündüğünü açıklayan, ancak, Erdoğan'ın Mehmet Ali Şahin'i tek aday olarak işaret etmesinin ardından bundan vazgeçen Kapusuz yönetime girdi.

Başbakan Erdoğan, bundan önce de bakanlık beklentisi gerçekleşmediği için grup başkan Vekili olmak istemeyen Kapusuz'u genel başkan yardımcısı yaptı.

Egemen Bağış'ın Devlet Bakanı olması nedeniyle boşalan Dışilişkiler Başkanlığı'na Mersin Milletvekili Kürşat Tüzmen getirildi. Tüzmen, kabine revizyonu öncesinde Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı'ydı. Erdoğan, bakanlıktan aldığı Tüzmen'i yardımcısı yaparak gönlünü almış oldu.

MYK'da yerini koruyan 7 kişi şöyle: Abdülkadir Aksu (Siyasi ve Hukuk İşleri), Sosyal İşler Başkanı Nükhet Hotar, Yerel Yönetimler Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Ekonomi İşleri Başkanı Bülent Gedikli, Mali ve İdari İşler Başkanı Ahmet Edip Uğur, AR-GE Başkanı Reha Denemeç, Genel Sekreter İdris Naim Şahin. MYK'ya yeni giren isimler Ekrem Erdem (Teşkilat Başkanlığı), Hüseyin Çelik (Tanıtım ve Medya Başkanlığı), Salih Kapusuz (Halkla İlişkiler Başkanlığı).

?Önümüzdeki dönem için MYK'yı şekillendirdik'

Görev değişikliklerini ?bir yenilenme, bir heyecan tazeleme? diye nitelendiren Erdoğan şöyle konuştu:

?Türkiye önümüzdeki dönemde şahlanış sürecine geçecek. MYK'yı bu süreci dikkate alarak yeniden şekillendirdik. Ekibimizi tazeleyerek, bir bayrak değişimi yaparak yolumuza devam ediyoruz. Görevi değişenlerin asla başarısızlık, uzaklaştırma olarak algılanmamalıdır.

Bu arkadaşlarıma haksızlık olur. Bu sadece bir görev değişimidir. Bu bayrak yarışında bayrağın bir başka arkadaşımıza devredilmesidir. Bu bir yenilenme, bir heyecan tazelemedir.

Parti içi demokrasiyi en çok işleten partiyiz. Kongreden yenilenerek çıktık, umutlarımızı tazeledik. Kendi muhasebemizi bu arada yaptık. Varsa hatalarımızı konuştuk. Gelecek için hedeflerimizi gözden geçirdik.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber