Muğla Üniversitesi'nin rektörlük binasında usulsüzlük iddiası

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2009 10:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Muğla Üniversitesi (MÜ) yeni rektörlük binasındaki tadilat, Maliye Bakanlığı'nın ödenek ayırmaması sebebiyle, binanın ismi 'Bilgi İşlem İkmal Merkezi' şeklinde değiştirilerek tamamlandı.

Rektörlük, 17 yılda dördüncü yerine taşınmaya hazırlanırkan, her binaya göre yeni tefriş yapılarak devleti milyonlarca lira zarara uğrattığı öne sürüldü. 1992 yılında kurulan MÜ'nün rektörlük binası, projesi 1999'da hazırlanarak kampüs içinde yapılmaya başlandı. YÖK ve Maliye Bakanlığı, öncelikle fakültelerin yapılmasını istedi. Bu sebeple kaba inşaatı 2001 yılında tamamlanan rektörlük binasının adı 'Bilgi İşlem İkmal Merkezi' şeklinde değiştirildi.

Bilgi İşlem İkmal Merkezi binasının geçici kabulü 4 Ağustos 2009'da yapıldı. Sadece inşaatına 9 milyon 912 bin lira harcanan, çevre düzenlemesi, peyzaj ve iç tefrişatına ne kadar ödendiği konusunda bilgi verilmeyen binanın en kısa sürede tamamlanacağı belirtiliyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Maliye Bakanlığı'nın rektörlük binası için ödenek ayırmadığını fakat üniversitenin, devletten kaynak alabilmek için Bilgi İşlem İkmal Merkezi adı altında inşaatı yaptırdığını iddia ediyor. MÜ Rektörlüğü'nün keyfi uygulamalarla devleti milyonlarca zarara uğrattığını ileri süren yetkili, "2007 yılında tıp fakültesi binaları için yeterli çalışma yapılmazken kamuya hiçbir katkı sağlamayan rektörlük binasına aşırı miktarda para harcanması, ülke kaynaklarının yanlış kullanıldığı anlamına gelmektedir." dedi.

MÜ Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, söz konusu binanın tamamlandığını ve geçici kabulünün yapıldığını bildirdi. Oktik, binanın yapımına 1999 yılında merkez kütüphanesi ve oditoryum inşaatlarıyla birlikte Bilgi İşlem Merkezi olarak başlandığını, 2001 yılında yapılan proje değişikliğiyle rektörlüğün de tek projede birleştirildiğini savundu.

Bir eğitim kurumu olan üniversitelerin öncelikleri doğrultusunda eğitim yapıları ve öğrencilere yönelik sosyal tesislerin daha önce yapıldığını vurgulayan Rektör Oktik, "Kampüs içinde, şehir merkezinde ve ilçelerde öğrencilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda fiziki alanlar oluşturulmuştur. Öğrenci ve öğretim elemanlarının ihtiyaçları karşılandıktan sonra 1999 yılında yapımına Bilgi İşlem Merkezi olarak başlanan ve 2001'de rektörlüğün de dahil edildiği bu bina, 2008'deki proje değişikliğiyle hem depreme karşı güçlendirilmiş hem de Türkiye'de bir ilk olan mülaj müzesi planlamaya dahil edilmiştir. Söz konusu iş için 9 milyon 912 bin lira harcanarak, iş 2 Eylül 2009 tarihinde tamamlanmıştır." diye konuştu.

Üniversitelerinin hiçbir zaman rektörlük binası olmadığını ileri süren Oktik, öğretimin öncelikli olması sebebiyle rektörlük görevlilerinin diğer birimlerle birlikte geçici olarak çalıştığını ve halen Eğitim ile İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinin kullanımı için planlanan binada bulunduklarını ifade etti. 200 bin metrekareden fazla eğitim öğretim tesisinden sonra kendi ihtiyaçlarına göre planlanmış, içinde bilgi işlem dairesi, rektörlük ve mülaj müzesi de bulunan söz konusu binanın yapıldığını anlatan Şener Oktik, "Şu anda hizmetin sürdürüldüğü yerin dışında rektörlük iki defa yer değiştirdi, Maliye Bakanlığı veya YÖK'ün, 1998 yılından bu yana üniversiteye yatırım ödenekleriyle ilgili herhangi bir kısıtlaması bulunmuyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber