Öğretmenlerden düdüklü 'beden eğitimi' eylemi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Ekim 2009 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İLKÖĞRETİM okullarında haftada 2 saat olan beden eğitimi dersinin 1 saate indirilmesi, liselerde de beden eğitimi dersinin müzik ve resim dersleriyle ortak seçmeli ders haline getirilmesi, Manisa'daki öğretmenlerin tepkisini çekti. 8 Eylül Meydanı'nda toplanan yaklaşık 150 beden eğitimi, müzik ve resim öğretmeni, çaldıkları düdüklerle Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu uygulamasını protesto etti.

Tüm eğitim sendikalarının katılımıyla oluşturulan Manisa Beden Eğitimi Öğretmenleri Platformu'nun öncülüğünde bir araya gelen öğretmenler adına bir konuşma yapan beden eğitimi öğretmeni İsmail Sever, ?Yapboz tahtasına dönen eğitim sistemimiz, AKP iktidarının 7 yıllık icraatlarıyla tamamen boz tahtasına dönmüştür. En son bozgun, eğitim- öğretimin olmazsa olmazları beden eğitimi, müzik ve resim derslerinin liselerde ortak ders haline getirilmesi ve saatlerinin indirilmesidir. Zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılmasıyla birlikte, okul bahçelerine ek binalar yapılarak oyun alanlarının daraltılmasıyla başlayan süreç beden eğitimi derslerinin etkinliğinin ortadan kaldırılmasıyla iyice hız kazanmıştır. Saldırı, 4 yıl önce ilköğretim okullarında 2 saat olan beden eğitimi derslerinin 1 saate indirilmesiyle üst boyuta tırmandırılmıştır? dedi.

Sever, MEB'in 2009- 2010 eğitim- öğretim yılı ve sonrası için belirlediği Orta Öğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi'nde, her yönden farklı olan beden eğitimi, resim ve müzik derslerinin ortak ders statüsüne konulduğunu, bunun yönetmeliklere aykırı olduğunu savundu.

OKULLARDA ŞİDDET VE ÇETELEŞME ARTAR

Bakanlığın, beden eğitimi ve diğer yetenek derslerine açıkça saldırdığını ileri süren İsmail Sever, şunları söyledi:

?Bu uygulama, sayıları bugün için 25 bin olan ve her yıl 6 bin katlanarak artacak olan beden eğitimi öğretmen adaylarının 20 yıl daha atanmayacağı anlamına gelmektedir. Bu uygulama; atama ve yer değişikliği bekleyen eğitim emekçilerinin 20 yıl daha yerinden kıpırdayamayacağı anlamına gelmektedir. Uygulamayla hükümet 100 beden eğitimi öğretmeninin yaptığı işi 20 öğretmenle karşılamayı hedeflemektedir. İlköğretimlerde beden eğitimi derslerinin 1 saate indirilip yerine 2 saat Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri konulması, liselerde de beden eğitimi, resim ve müzik derslerinin ortak ders olarak ele alınıp seçmeli hale getirilmesi, okullarda giderek artan şiddet ve çeteleşme olaylarına çanak tutacaktır. Çünkü bu dersler, haftanın 7 günü okul ve dershane kıskacında olan öğrencilerin nefes alabildiği, göz ardı edilen becerilerini geliştirebildikleri, enerjilerini atabildikleri can simitleridir. Siyasi iktidar, kendilerine siyasi, çevrelerine ekonomik rant sağlamak uğruna, gelecek kuşakların psikolojik, sosyal ve fiziksel gelişimlerini hiçe sayarak beden eğitimi derslerini fiili olarak ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.?

?ÇOCUKLARIMIZA KIYMAYIN EFENDİLER'

Sever, ?Bu ülkenin hukukçuya, mühendise, doktora elbette ihtiyacı vardır. Ancak sporcuya ve sanatçıya en az onlar kadar ihtiyacı vardır. Sanat ve spor bir toplumun kanatlarıdır. Sanat duyarlılıktır. Spor sağlıktır, barıştır, dostluktur, kardeşliktir. Ve tüm ulusların barışı haykıran ortak dilidir. Barışa, dostluğa, kardeşliğe tahammülü olmayanların beden eğitimi ve spor gerçeğine bizim gözümüzle bakmalarını zaten beklemedik, beklemiyoruz da. Biz beden eğitimi öğretmenleri olarak ?Geleceğimiz olan çocuklarımıza kıymayın efendiler' diyoruz. Bakanlığı bu uygulamalardan derhal vazgeçmeye çağırıyoruz? diye konuştu.

Eylemci öğretmenler daha sonra yanlarında getirdikleri düdükleri çalıp sessizce meydandan ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber