KPSS soruları artık gizli değil

Haber Giriş : 21 Ocak 2005 07:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM, KPSS sorularını, tekrar sorabilmek için adaylara vermiyordu. Ancak Başbakanlık bu kuralı değiştirdi

Başbakanlık, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) soru ve yanıtlarının, sınav sonrasında isteyen adaya verilmesini kararlaştırdı. Sınavı düzenleyen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ise 'tekrar kullanılabileceği göz önünde tutularak testlerin gizliliğinin korunduğu' gerekçesiyle talebi reddetmişti.

Başbakanlık Bilgi Edinme Kurulu'nda değerlendirmeye tabi tutulan, KPSS soru ve yanıtlarının ÖSYM'den istenmesi ve olumsuz yanıt verilmesiyle ilgili süreç şöyle gelişti: KPSS sınavına giren bir aday, sınavdan sonra ÖSYM'ye başvurarak soru ve yanıt anahtarını istedi. Ancak ÖSYM, bu başvuruya olumsuz yanıt verdi.

ÖSYM adaya ilettiği ret gerekçesinde dar konu alanlarında birbirini tekrarlamayan soru hazırlamanın son derece zor olduğunu, bu sorular üzerinde istatistiksel çalışmalar yapılarak geliştirildiğini ve ileride tekrar kullanılmasına gereksinim bulunduğunu vurguladı.
ÖSYM'den bu yanıtı alan aday, bu yaklaşıma itirazını Başbakanlık Bilgi Edinme Kurulu'na taşıdı.

Bilgi edinme hakkı gündeme geldi
Başvuruyu değerlendiren kurul, ÖSYM'nin, Bilgi Edinme Hakkı Yasası ile yasanın uygulanmasına ilişkin yönetmelik ya da başka bir mevzuatta yer alan herhangi bir sınırlamayı esas almadığına dikkat çekti. Bilgi edinme başvurusunun söz konusu mevzuatta yer alan istisnalar kapsamına girmemesi halinde başvuranın erişimine açılmasının yasanın 'amir hükmü' olduğuna işaret eden kurul, bu nedenle talep edilen KPSS sınav soruları ve yanıt anahtarının birer suretinin başvuru sahibine verilmesi gerektiğini ÖSYM'ye bildirdi.

Karardan sonra, ÖSYM'nin KPSS sınavlarında eski soruları kullanmaktan kaçınacağı ve yeni sorular hazırlatmak için ücreti vermek zorunda kalacağı belirtiliyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber