Yetkili servislerde arızalı cihazı ?evden alma' tartışması çıktı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Ekim 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erkan Çelebi'nin yazısı

ELEKTRONİK ve beyaz eşya firmalarının arızalı cihazları evden almak için müşterilerine yansıttıkları bedel tartışılıyor.

Bunlar arasında da, 90 TL ile Toshiba, ilk sırada yer alıyor. En az bedeli ise 10 TL ile Siemens, 20 TL ile de Arçelik, Bosch ve Ariston talep ediyor.

YÖNETMELİKTE arızalanan ya da bakımı gereken ürünlerin adresten alınıp, bırakılmasıyla ilgili herhangi bir sınırlama getirilmemesi, cihazlarıyla sorun yaşayan müşterileri yetkili servislerin insafına bırakıyor. Başta Toshiba, Samsung, LG gibi elektronik ve beyaz eşya ithalatçı firmaları olmak üzere, arızalanan cihazların alınıp, sorun giderildikten sonra bırakılmasıyla ilgili yetkili servislerin talep ettiği bedellerin yüksekliği dikkat çekiyor. Arçelik, Sony, Bosch, Vestel, Siemens, Ariston, Whirlpool, Baymak, Indesit gibi yerli ve ithal markalarda 10-30 TL arasında değişen alıp, bırakma bedelleri, Samsung ve LG'de 50 TL'ye, Toshiba'da ise 90 TL'ye kadar çıkıyor.

Yönetmelik ne diyor

Arkadaşımız Mehtap Özcan'ın yaptığı araştırmaya göre, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın sanayi mallarının satış sonrası hizmetleri hakkındaki yönetmeliğinde, servis istasyonlarının sorumlulukları ve hizmet sonunda düzenlenecek olan servis fişleriyle ilgili bir çok noktaya madde madde açıklık getirilirken, arızalı cihazların adresten alınıp, teslim edilmesiyle ilgili herhangi bir yaptırıma yer verilmiyor. Sadece, tüketicinin bulunduğu bölgede yetkili servisi olmayan firmalara ulaşım gideri talep etme hakkı tanımıyor. Bu da, garanti kapsamında bulunmayan cihazların alınıp, teslim edilmesiyle ilgili uygulamalarda firma ve yetkili servisleri serbest bırakıyor.

9 kat fark bulunuyor

Elektronik ve beyaz eşya gibi garantisi dolmuş dayanıklı tüketim mallarında, arıza bedeline ek olarak ürünün adresten alınıp, sorun giderildikten sonra teslim edilmesi hizmetine karşılık talep edilen ücret, firmadan firmaya, yetkili servisten servise değişebiliyor. Bu da, talep edilen bedeller arasında 9 kata varan farkların oluşmasına yol açıyor. En az bedeli 10 TL ile Siemens'in beyaz eşya yetkili servisleri alıyor. Bu bedel, elektronik cihazlarda da 20 TL oluyor. Ayrıca, Arçelik, Bosch ve Ariston servislerinde de ürünü adresten alıp, teslim etme bedeli 20 TL oluyor. Bu bedel, Whirlpool, Indesit ve Vestel'de 25 TL, Sony, ve Baymak'ta da 30 TL'yi geçmiyor.

Rekor Toshiba'da

Arızalı ürünü müşterinin adresinden alıp, sorunu giderdikten sonra teslim etmek için servislerin talep ettiği bedel, Samsung ve LG'de 50 TL'yi bulurken, en yüksek bedeli talep eden firma ise Toshiba oluyor. Bilgisayar ürünlerinin yanı sıra, son dönemlerde geliştirdiği LCD televizyonlarla da ön plana çıkan Toshiba,

90 TL ile müşterilerinden en fazla alıp, teslim etme bedeli talep eden firma rekorunu da ele geçirmiş oluyor. üstelik bu 90 TL'lik bedel, ürün teslim edilirken değil, teslim alınırken müşteriden isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber