Müsteşar Yardımcısı çete sanığı

Haber Giriş : 24 Ocak 2005 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Albayrak'ın karıştığı Gebze'deki 5 trilyonluk akaryakıt vurgunu, Kurucular İnşaat Turizm, Kimya Petrol Sanayii ve Ticaret Ltd. Şirketi'nin sahibi Esat Kurucu'nun takibe alınmasıyla Mayıs ayında ortaya çıktı.

Kurucular İnşaat'ın pravan olarak kullandığı ZRG Grup Dış Ticaret A.Ş. aracılığıyla, Suudi Arabistan'da faaliyet gösteren Safra unvanlı bir şirketten alınan gazyağı, Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) ödememek için, gümrük tarife ve pozisyonunda yeri olmayan bir tür solvent olan'safrasol'olarak gösterildi.

Paşa, Bürokrasiyi devreye soktu
Ancak, malın "gazyağı" olduğunu tespit eden Gebze Gümrük Müdürlüğü, firmadan ÖTV'yi isteyip, malı 700 milyar teminatla yurda sokulmasına izin verdi.

Gebze Gümrüğü'ne takılan firma emekli korgeneral Mehmet Altay Tokat'ın nüfuzunu kullanarak, Ankara bürokrasisini devreye soktu. Gümrük Müsteşarlığı, Gebze Gümrük Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek, malın gazyağı değil solvent olduğu ve ÖTV alınmaması gerektiği görüşü bildirildi. Ve 700 milyar liralık teminatın iadesini istedi. Ve gazyağı aynı yöntem ve senaryoyla ÖTV ödenmeden yurda sokuldu.

- ki bu tarihlerde Esat Kurucu, kendileri lehine Gümrük Müsteşarlığı üzerinde nüfuzunu kullanan, 700 milyarlık teminat iadesini sağlayan Kemal Albayrak'a 74 milyar değerinde Passat marka araç aldığı da belirlendi. Araca el kondu-

Ancak Mali polis işin peşini bırakmadı. Bilgi ve banka dekontlarını takibe alarak, yeni nakliyatı gözaltına aldı. Kurucu Inşaat'a ait, 34 AF 2298 plakalı Hasan Deveci'nin idaresinde olan kara tankeri ile aynı şirket adına tescilli olan Güral Elikara'nın idaresindeki kara tankerinde benzin istasyonlarına dağıtılmak üzere piyasa değeri yaklaşık 5 milyon dolar olan ve sahte belgelerde solvent diye gösterilen toplam 3 bin 200 ton gazyağı ele geçirildi.

DGM felekeyi Gebze'ye gönderdi
"5 trilyonluk akaryakıt vurgunu" na üst düzey bürokratların da katıldığını saptayan Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Albayrak, Gümrükler Genel Müdürü Sezai Uçarmak ve Gümrük Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Hüsnü Güler'in de aralarında bulunduğu 30 kişi hakkında "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak", "teşekkül halinde kaçakçılık yapmak", "resmi evrakta sahtecilik" suçlarından fezleke hazırlayarak 11 Haziran 2004'te istanbul DGM'ye gönderdi.

Ancak İstanbul DGM suçun gerçekleştiği yer Gebze olduğu için ve olayın da "çete" kapsamında değerlendirilmesine karar vererek, dosyayı Gebze Başsavcılığına geri gönderdi.

Gebze Başsavcılığınca Ağustos ayında açılan "çete" davasında bürokratlardan yalnız Kemal Albayrak yer aldı. Aynı iddialarla haklarında fezleke hazırlanan ve bu nedenle görevden uzaklaştırılan Güler ve Uçarmak hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

14 yıl hapsi isteniyor
Albayrak AKP'nin ilk kurucuları arasında yeralıyor. AKP Kurucular Kurulu üyesi olan Albayrak, 20. Kırıkkale Milletvekiliydi. Albayrak AKP kurulduktan sonra Saadet Partisi'nden (SP) AKP'ye geçmişti. Albayrak Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada "cürüm islemek için teşekkül oluşturmak" ve "resmi evrakta sahtecilik" suçlarından 6 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Albayrak'ın Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini sürdüğü ancak davanın başladığı tarihten sonra izinli olduğu öğrenildi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber