Üniversitelerde etnik hoşgörü havası hakim

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Ekim 2009 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite öğrencileriyle yapılan hoşgörü anketi şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Yaşları 21 ile 30 arasında değişen 680 öğrenci dini ve etnik köken konusunda tam anlamıyla hoşgörü sahibi olduklarını belirtirken, siyasi görüş farklılıklarına karşı hoşgörüsüz... Hükümetin demokratik açılımına tam destek veren öğrenciler dini özgürlük ve eğitimde başörtüsüne ?evet' derken bunun tek şartının ise denetim olması gerektiğini söylüyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi'nde Yrd. Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, öğretim görevlisi Filiz Katman ve öğretim görevlisi Ekrem Ersin Cesur öncülüğünde gerçekleştirilen ?Üniversite Gençliği ve Hoşgörü Araştırması? tamamlandı. Türkiye'de Marmara, KOÇ, ODTÜ, Pamukkale, Dokuz Eylül, Haccettepe, Selçuk, Trakya, Dicle gibi her bölgeden seçilmiş 60 üniversiteden 680 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada öğrenciler hoşgörü konusunda sınırları ortadan kaldırdı. Öğrencilerin yüzde 83'ü farklı etnik kökenden gelen bireylere karşı hoşgörü gösteriyor. Yüzde 2.5'u da etnik hoşgörüsüzlük içinde

? Dini farklılıklara karşı yüzde 88 oranında hoşgörü gösteren öğrenciler ateistliğin de zararlı olmadığı görüşünde.

? Öğrencilerin yüzde 71'i farklı mezheplere karşı saygı duyulması gerektiğini düşünüyor.

? Öğrencilerin yüzde 76 da farklı dinlere ait ibadethaneleri görmekten rahatsızlık duymuyor.

? Öğrenciler dini özgürlük isterken, dini tercihleri dışa vuracak şekilde davranmanın laikliğe aykırı olmadığı görüşünde.

n Gençlerin yüzde 47'si insanların dini tercihlerinden dolayı bazı haklarının sınırlandırılmasına karşı çıkıyor ve eğitimde başörtüsüne özgürlük istiyor.

? Gençlerin özgürlüklerdeki tek şartı dini eğitimin denetlenmesi.

? 680 öğrencinin yüzde 72'i farklı siyasal düşünceler taşıyan insanlara karşı hoşgörü gösteriyor.

? Üniversiteli öğrencilerin yüzde 31'i siyasette resmi ideolojinin benimsenmesinden yana.

? EBRU BARAN İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber