'Memur otomobili' 2007'de Aksaray'da üretilecek...

Haber Giriş : 25 Ocak 2005 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üretim üssü olarak Türkiye'yi seçen Hollandalı bir firma, Teşvik Yasası kapsamında bulunan Aksaray'dan 60 dönüm arsa talep etti. Firma, memurlara yönelik düşünülen ''ucuz ve 2 kişilik'' otomobilin üretimine, 2007 yılında Aksaray'da başlamayı amaçlıyor.

Merkezi Hollanda'da bulunan Woret B.V isimli firmanın ortaklarından Gürcan Büyükarslan, firma olarak Avrupa'da pazar payı 200 milyon EURO olan 4 tekerlekli motosikletlerin dizayn ve tasarımını yaptıklarını, Tayvanlı bir firma tarafından da üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi.

Diğer ortağı Nadir Gorgani ile birlikte özellikle 4 tekerlekli motosikletlerin üretim merkezi olarak Türkiye'yi seçtiklerini belirten Büyükarslan, ulaşımı kolaylaştıran, düşük maliyetli, tarım, turizm ve ticari amaçlı da kullanılabilen bu motosikletlerin giderek daha fazla tercih edildiğini anlattı.

Tayvan'da üretilen bir ürünün Türkiye'ye buradan da Arap pazarına nakliyesinin yüksek maliyetlere yol açtığını dile getiren Büyükarslan, şunları kaydetti:

''Bu yüzden Türkiye'yi seçtik. İlk başta yatırım için başka bir il düşünüyorduk. Ancak Teşvik Yasası'na dahil olan iller, bize daha cazip geldi. Bunlar arasında bulunduğu konum nedeniyle Aksaray öne çıktı. Aksaray Valisi Hüseyin Avni Coş ile görüştük. Fabrika kurmak için 60 dönüm yer talep ettik. Coş, yer konusunda bize söz verdi. Geriye sadece prosedürlerin tamamlanması kaldı.'' Büyükarslan, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından 2005 yılı içinde Aksaray'a ilk etapta 10 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ifade ederken, aynı yıl içinde 4 tekerlekli motosikletlerin üretimine başlayacaklarını bildirdi.

2006 yılında motosiklet üretimini 30 bin adet olarak hedeflediklerini vurgulayan Büyükarslan, ''Tayvan'daki üretim bantının birini Türkiye'ye getireceğiz. Gelen talebe bağlı olarak kapasiteyi artıracağız'' dedi.

''MEMUR OTOMOBİLİ'' 2007'DE

Büyükarslan, asıl hedeflerinin ekonomik olması nedeniyle ''memur otomobili'' olarak tabir ettikleri aracı üretmek olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

''Diğer illerden de talep var, ancak bizim tercihimiz Aksaray oldu. 4 tekerlekli motosiklet ile başlayacağımız üretimimize, 2007 yılında 'memur otomobili'ni de ekleyeceğiz. Bu hedefimizi gerçekleştirmek istiyoruz. 2 kişilik, park sorunu olmayacak derecede küçük, benzinli ya da elektrikli otomobillerimizi 9-10 bin YTL'den satmayı planlıyoruz.'' Otomotiv yatırımlarını Türkiye'de yapmalarının, yan sanayinin de gelişmesine katkı sağlayacağını anlatan Büyükarslan, ''Bu yatırıma sadece otomobil üretimi açısından bakılmamalı. Yedek parça üretimiyle birlikte, Türkiye'de çok sayıda işsize istihdam sağlanacaktır. Servis ağları ile birçok kişi iş bulabilecek. Orta Anadolu'da otomotiv sanayi daha da gelişecek'' dedi.

2007 yılında ayda ortalama bin adet ekonomik otomobil üretmeyi hedeflediklerini belirten Büyükarslan, ''Bu oran iç ve dış talebe bağlı olarak artırılabilir. Avrupa ve Arap ülkelerine yapılacak ihracatla ülke ekonomisine de büyük katkıda bulunacağız'' diye konuştu.

Aksaray Valisi Hüseyin Avni Coş ise firma ile görüşmelerin sürdüğünü, yatırım için kendilerinden istenen destekleri vereceklerini söyledi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber