Elektrik ve doğalgaz zamları kapıda...

Haber Giriş : 25 Ocak 2005 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazine, Enerji Bakanlığından elektrik ve doğalgaza zam yapmasını bir kez daha istedi. Petrol fiyatına paralel olarak aldığı doğalgazın maliyeti artan Enerji Bakanlığı bu kez zamma direnmeyecek gibi görünüyor.Doğalgazda yüzde 15-20 ve elektrikte ise yüzde 8 oranlarında yansıyacak zam yapılabileceği belirtiliyor.

Kasım ayından bu yana Hazine'nin artırılmasını istediği doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zammın kaderi bu hafta belirlenecek. Enerji Bakanlığı'nın 2003 yık Ocak ayından bu yana zam yapmadığı elektrik ile en son 1 Aralık tarihinde yüzde 5 oranında zam yaptığı doğalgazda uygulanacak yeni fiyatlar için çalışmalar başladı. Doğalgazda yüzde 15-20 ve elektrikte ise yüzde 8 oranlarında yansıyacak zam yapılabileceği belirtiliyor.

Petrol fiyatlarındaki artışı Temmuz ayından bu yana kısmi olarak doğalgaz fiyatına yansıtan ancak elektrik fiyatını sabit tutan Enerji Bakanlığı, Rusya'dan alınan doğalgaz fiyatının artması nedeniyle bu politikasını sürdürmekte zorlanıyor.

1 Şubat için tarife açıklanacak 1 Ocak 2005 tarihinde önceki 6 ayın verileriyle belirlenecek yeni doğalgaz ithalat fiyatı için o tarihteki uluslararası petrol fiyati büyük önem taşıyor. Türkiye'nin geçtiğimiz günlerde Rusya'dan fiyat revizyonu istediğini Enerji Bakanı Hilmi Güler önceki gün VATAN'a açıklamıştı. Ancak revizyona ilişkin görüşmelerin kısa sürede sonuçlanması beklenmiyor. Bu nedenle Bakanlığın eli Rus gazının fiyatının artması nedeniyle de sıkışmış durumda. Yeni dönemde Rus doğalgaz fiyatının, mevcut 160 dolar/m3 düzeyinden 190 dolar/m3 seviyesine çıktığı ifade ediliyor. Bu nedenle de Botas'ın bu maliyet artışını yurtiçi doğalgaz fiyatına yansıtması gerekecek.

Botas'ın Enerji Bakanlığı yönetimine doğalgazda en az yüzde 15'lik zam yapılması yönünde görüş bildirdiği belirtilirken, Bakanlık'taki eğilimin bu orandaki artışın aylara bölünerek yapılması yönünde olduğu kaydediliyor.

Enerji Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Botas'ın bu hafta yapacağı toplantı kritik önem taşıyor.

Toplantıda doğalgaz fiyatının bir kaç ay boyunca sürecek biçimde yüzde 5 ya da 6.5'lik oranlarda artırılması ya da fiyata doğrudan yüzde 15 -20 oranında zam yapılması konularının ele aknacağı belirtiliyor. Enerji Bakanlığı, elektriğe yapılması planlanan yüzde 8 oranındaki fiyat artısını da doğalgaz fiyatıyla eşgüdümlü olarak ele alacak. Verilecek kararla birlikte 1 Şubat'tan geçerli olmak üzere uygulanacak yeni fiyatlar açıklanacak.

Elektirik fiyatı 24 aydır sabit kaldı Enerji Bakanlığı doğalgaza en son 1 Aralık 2004 tarihinde yüzde 5 oranında zam yapmıştı. Zamla birlikte doğalgaz ÖTV ve KDV hariç konutlarda 250 bin 770 liradan 267 bin 212 liraya çıkarılmıştı.

Dağıtım şirketleri de fiyatlarını buna göre artırmışlardı. Örneğin ÎGDAŞ daha önce 330 bin 211 lira olarak belirlediği doğalgaz satış fiyatını 346 bin 700 lira düzeyine yükseltmişti. Elektrikte ise son zam 2003 yık Ocak ayında yapılmıştı. Elektriğin son kullanıcı fiyatı konutlarda 127 bin 800, sanayide 119 bin 800, tarımda ise 115 bin k'ra seviyesinde.

Ali Babacan: Yükü KİT'lerin üzerine yıktınız

Kasım ayından bu yana özellikle elektrik fiyatlarıyla ilgili fiyat artışı konusunda ısrarlı olan Hazine Müsteşarlığı'nın IMF'yle yaptığı son görüşmelerde de 'elektrik zammını' telaffuz ettiği belitirliyor. Ak Babacan'a bağlı olan Hazine'nin elektrik ve doğalgazda yaşanan makliet artışını enerji KİT'lerinin üstlendiğini belirterek buna karşı çıktığı ifade ediliyor. Öte yandan Hazine doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artişı, bunlardan alınan ÖTV ve KDV gelirlerinin artırılması amacıyla da istiyor. Hilmi Güler: Umudu petrol fiyatının inmesiydi

Enerji Bakanlığı, 2005 yık ikinci çeyreğinde petrol fiyatlarının düşeceğine ilişkin öngörülerle zamma direndi. Ancak petrol fiyatları geçtiğimiz hafta yeniden yükselişe geçti. Uluslararası borsalarda 2004 Ekim ve Kasım aylarında 50 dolar düzeyini aşarak dünya ekonomilerini tehdit eden petrol fiyatları tekrar kritik seviyelere yükseldi. Bu gelişmeler karşısında Hilmi Güler de direncini yitirdi. Elektrik fiyatı konusunda son sözü Güler'in söyleyeceği belirtiliyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber