Eğitim sistemi AB'ye uyarlanacak

Haber Giriş : 26 Ocak 2005 00:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini Avrupa Birliği normlarına taşımak için Almanya, İngiltere ve Finlandiya'dan gelen uzmanlarla çalışıyor.

Yaklaşık 200 milyon Euro ile Türk eğitimine destek sağlayan AB'nin uzmanları, mesleki eğitimde uluslararası geçerliliği olan bir diploma hedeflendiğini açıkladılar.

Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin yaklaşık 200 milyon Euro ile desteklediği mesleki ve teknik eğitimin modernizasyonu, temel eğitime destek programını Avrupalı uzmanlar ile birlikte yürütüyor.

Avrupalı uzmanlar eski müfredatın klasik yapısını eleştirerek, öğretmenlerin değişen sistem içinde yenilenmeleri gerektiğini vurguluyor.

DOĞU'DA EĞİTİME AB DESTEĞİ
AB'nin desteği ile Doğu ve Güneydoğu'da bin derslik, öğretmen lojmanı ve halk eğitim merkezi yapılacak. Avrupalı uzmanlar mesleki ve teknik eğitiminin modernizasyonu için 30 ilde 145 pilot kurumda uluslararası geçerliliği olan bir diploma verilmesini hedefliyor.

AB uzmanları, 21 olan mesleki ve teknik eğitim fakültesi sayısının azaltılarak, öğretmen yetiştiren kalitesi yüksek 3-4 okulunun sistem içinde yer almasını öneriyor. 10 yıl önce de Türkiye'de çalışma yapan uzmanlara göre bugün değişen çok şey var.

?AMAÇ DÜNYA STANDARTLARI'
Temel Eğitime Destek Programı SBEP'in ekip lideri Anders Lönnqvist, Türk eğitim sisteminin çağdaş düzeye getirilmesi konusunda ve aynı zamanda ileriki yıllarda daha eğitimli öğretmen ve öğrencisi ile daha bilinçli bir toplum yetiştirme açısından elllerinden geleni yaptıklarını dile getirdi.

Mesleki ve Teknik Eğitimin Modernizasyonu Projesi MTEM'in proje lideri Philip Reed de kaynaklar ve imkanlar açısından değişimler yaşandığını ve projelerin amacının standartları Batı Avrupa hatta dünyadaki ülkeler ile Türk eğitim sistemini aynı seviyeye getirmek olduğunu söyledi.
NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber