Türkiye'de bebek ölümleri azaldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2009 15:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye'de son 19 yılda bebek ölümlerinin on binde 35 oranında azaldığı bildirildi.

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğünce 'Yenidoğan canlandırma' programı etkinlikleri Yimpaş Otel'de yapıldı. Bebek ölümlerini daha aşağıya seviyelere çekmek amacıyla gerçekleştirilen ve 4 gün süren toplantıya 17 doktor, 25 ebe-hemşire katıldı.

Programda konuşan Eskişehir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Koray Arberk, Sağlık Bakanlığı'nca anne ve çocuk sağlığına özel önem verildiğini söyledi.

Bu çerçevede yapılan çalışmalarla anne ve çocuk sağlığında hızlı iyileşmeler kaydedildiğini dile getiren Dr. Arberk, her yıl dünyada 4 milyon yenidoğan bebeğin öldüğünü belirterek, "Bunların yüzde 19'u doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir." dedi.

Ülkemizde erken anne sütü uygulamalarının programlı ve yaygın bir şekilde uygulandığının altını çizen Dr. Arberk, "Bu kapsamda, yeniden canlandırma uygulamalarının yerleştirilebilmesi için bu konuda eğitim almış ve standart uygulamaya sahip personelin yetiştirilmesi gerekmektedir. Her yenidoğanın, yeterli ve doğru bakımı alma hakkı vardır. Bu da, doğum odasında uygun gereçlerin ve eğitimli sağlık personelinin her an hazır olması ile sağlanabilir." diye konuştu.

Türkiye'de yıllar içerisinde bebek ölümlerinin hızla azaldığını kaydeden Dr. Arberk, "1993 yılında on binde 53 olan bebek ölüm hızı, 1998 yılında on binde 43, 2003 yılında on binde 29 olmuştur. 2008 yılında ise bu oran daha da düşürülerek on binde 18'e inmiştir. Eskişehir'de ise 2008 yılı bebek ölüm hızı her zaman olduğu gibi Türkiye ortalamasının altında gerçekleşerek on binde 12 olmuştur." şeklinde konuştu.

Seminer sonunda başarılı olan doktor ve ebe-hemşirelere eğitim sertifikası verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber