TÜBİTAK 'ihale usulsüzlüğü' iddialarıyla çalkalanıyor

Haber Giriş : 26 Ocak 2005 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İhalede usulsüzlük iddialarına her zaman 'mesafelidir': İhalelerde usulsüzlükler olabilir; bu bir Türkiye gerçeğidir. Ancak biz gazeteciler biliriz ki, ihalelerin bir kazanan bir de kaybedenleri vardır ve kaybedenler bazen gazetecileri 'kullanır'...

TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş'in, kocası Önder Yetiş'i başkanlık görevine getirmesi nedeniyle tartışmalara neden olan Marmara Araştırmalar Merkezi (MAM), şimdi de usulsüz ihale iddialarıyla çalkalanıyor. TÜBİTAK MAM'ın düzenlediği bir ihalede Önder Yetiş'in ihaleyi, kazanan firma yerine güdümlü şartname hazırlayarak başka bir firmaya verdiği iddia edildi. MAM Başkanı Yetiş'in ise bu iddiaların ardından konuyu yargıya götüreceği öğrenildi.

İhaleyi kazanan; ancak daha sonra elinden alınan Elimsan Şirketi'nin, ülkede ulusal teknoloji üretmek üzere kurulan TÜBİTAK aleyhine ortaya attığı iddiaya göre, TÜBİTAK çatısı altında yapılan bir ihalede çok uluslu şirketlerin çıkarları doğrultusunda karar alındı. Ulusal teknolojilerle üretim yapan firmalar, özel maddelerle ihaleden dışlandı. TÜBİTAK'ta 27 Ekim 2004'te elektrik malzemelerinde "Orta Gerilim Sisteminin Yenilenmesi" için ihale düzenlendi. Ancak ihalede, TEDAŞ'ın hazırlamış olduğu şartnameler dururken, MAM yöneticileri istedikleri firmaya işi vermek için güdümlü bir ihale şartnamesi hazırladı. İhalede işi, ulusal teknoloji ürünlerini kullanarak yapmayı taahhüt eden firma kazandı. Ancak MAM'ın konuya yönelik incelemesinin ardından MAM Başkanı Önder Yetiş imzasıyla bir karar açıklandı. Bu karar uyarınca ihale, çok uluslu şirketin ürünleriyle ihaleye giren firma lehine sonuçlandırıldı. Ancak yapılan itiraz sonucunda ihale durduruldu.

Elimsan'ın iddialarına göre, ihale şartnamesinde üstü kapalı olarak uluslararası firmalar tek tek tarif edildi ve ihale onlara verildi.

YETİŞ, KONUYU YARGIYA TAŞIYOR

MAM Bakanı Yetiş imzasıyla yayınlanan ve ihale sonucuna ilişkin gerekçelerin yer aldığı kararda, TÜBİTAK MAM'da sürdürülen projelerde elektrik enerjisinin kesilmesine asla tahammülün olmadığı belirtildi. Karara göre, genel ve teknik şartnameye uygun imalatçı firma sayısının birden fazla olduğu piyasa araştırmasında tespit edildi. Dolayısıyla belli bir marka tanımlanmadı. Kararda, farklı marka ve ürünlerin kullanılmasıyla sisteme olan güvenilirliğin daha az olacağı kaydedildi. Yetiş kararda, TEDAŞ şartnamesinin genel bir şartname olduğunu belirterek, müşteri tarafından sisteme ilaveler yapılabileceğini kaydetti. Yetiş, "Bu durumda TÜBİTAK MAM'daki AR-GE çalışmalarının güvenliğinin sağlanması amacıyla hazırlanan teknik şartname Kamu İhale Kanunu'na aykırı değil" ifadesine yer verdi.

Elimsan yetkilileri ise, ihaleyi, 745 milyar 749 milyon TL ile en uygun fiyatı veren firma yerine, en iyi yedinci fiyatı veren yabancı firmanın 916 milyar 960 milyon TL fiyat vererek, 172 milyar TL fark ile aldığına dikkat çekti. Yetiş'in, aynı firmanın ürünlerinin kullanılması gerektiğine yönelik kararına da tepki gösteren Elimsan yetkilileri, "Halbuki tercih ettikleri ürünlerin üzerinde röle aynı firmanın ürünü olmasına rağmen, bu röleleri çalıştıracak olan akım ve gerilim trafoları farklı firmanın ürünüdür. Bu büyük bir çelişkiyi ve art niyeti ortaya koymaktadır" diye konuştu. Elimsan yetkilileri, MAM'ın almaya karar verdiği aynı marka olma şartını sağlayan rölelerin, TEDAŞ'ın yeni uygulamaya soktuğu röle şartnamesine uygun olmadığına da dikkat çekti. Elimsan, TÜBİTAK MAM'ın bu kararının ardından konuyu Kamu İhale Kurumu'na (KİK) taşıyarak, kuruma şikayet başvurusunda bulundu. Elimsan yetkilileri, kendilerinin de ihaleyi kazanacak yeterliliğe sahip olduklarını belirterek, ürünlerinin ISO kalite belgesi, TSE, ve ürüne ait bütün test raporlarına sahip olduğunu vurguladı.

Bu arada, MAM Başkanı Yetiş'in konuyu yargıya intikal ettirdiği ve bu nedenle konuya yönelik açıklama yapmaktan kaçındığı kaydedildi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber