Usulsüz rapor alıp Ankara'da işini takip eden hâkim ve savcıları belirleyip haklarında inceleme başlattıran HSYK Başkanvekili Fehmi Ulusoy'dan açık çağrı: İhbar edin, yamukları temizleyelim

Haber Giriş : 04 Temmuz 2003 09:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Usulsüz rapor alıp Ankara'da işini takip eden hâkim ve savcıları belirleyip haklarında inceleme başlattıran HSYK Başkanvekili Fehmi Ulusoy'dan açık çağrı: İhbar edin, yamukları temizleyeli

Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Fehmi Ulusoy, adalet sisteminin geneline yönelik eleştiri ve önerilerini sürdürdü. Ulusoy, görev yerinde olması gerekirken rapor alıp kendileriyle ilgili işlemleri takip için Ankara'ya gelen ve günde sayıları 40-50'yi bulan hâkim ve savcıların durumunu incelemek için yakın takibe aldıklarını söyledi.
Bu kişilerden uzun süredir raporlu olarak Ankara'da olan birini ismen belirlediklerini ve durumunu görüştüklerini belirten Ulusoy, "Teftişe talimat verdim. Bu şekilde Ankara'da iş takibi ve tavassut (aracı olma) girişiminde bulunan kişilerin belirlenerek durumlarının incelenmesini, özellikle bundan sonra bu tür suiistimallere ortam yaratılmamasını istedik" dedi.


Bağımsız teftiş kurulu
Adaletteki yakınmaları en aza indirmek için bağımsız teftiş kurulunun önemli olduğunu yineleyen Ulusoy, şunları söyledi: "Bakanla açık açık konuştum. Yeni atanan müfettişlere baktım, bir kısmı 6-7 yıllık. Şimdi bu arkadaşlar, birinci sınıfa ayrılmış 20 yıllık hâkim-savcıyı soruşturacak. Bu yolla teftişten istenen amaç sağlanamaz.
Bakan da kıdemli hâkimlerin teftişinde 1. sınıfa ayrılmış kıdemli müfettişlerin görevlendirilebileceğini önerdi, ama bu çözüm değil. Müfettiş seçiminde bilgi, deneyim, kıdem çok önemli. Bakandan bu işlerle daha yakından ilgilenmesini istedim. Yaklaşımı olumluydu."
Ulusoy, adaletle ilgili yakınma ve şikâyetler konusunda ciddi iddiası olanların çekinmeden kendilerine başvurmalarını da istedi. Bu konuda gereğinin yapılacağı sözünü veren Ulusoy, bu arada sahte imzalı ihbarlardan
da yakındı. Onlarca imzasız sahte ihbar olduğuna dikkat çeken Ulusoy, "Ama yakınmanın aslı varsa, bize usulünce aktarılmalı ki biz de içimizdeki yamukları temizleyelim" diye konuştu.
Bu arada Ulusoy, kurulun başkanı olan Adalet bakanlarının kuruldan her istediklerini geçiremediklerini dünkü haberde anlatırken, "Önceki bakanın iki önerisi olmuştu, uygun bulmadık ve geri çevirdik" demişti. Ulusoy, dün buna da açıklık getirdi ve şu bilgiyi verdi:
"Zikrettiğim bakan Hikmet Sami Türk. Halen Adalet Bakanlığı Cezaevleri Genel Müdürü olan Ali Suat Ertosun'un Ankara Başsavcılığı'na atanmasını istemişti. Biz ise o kişiyi o makama yeterli görmedik."

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber