YÖK, en az oy alanı atadı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Kasım 2009 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Genel Kurulu'nca 6'sı Ege Üniversitesi'ne olmak üzere devlet üniversitelerinin 17 fakültesine dekan ataması gerçekleşti. Ancak YÖK'ün EÜ Dişhekimliği Fakültesi'ne, dekan adayı belirleme seçiminde 3 aday arasından 9 oyla en son sırada yer alan Prof. Dr. Celal Artunç'u ataması yadırgandı. Dekan olarak girdiği seçimden 60 oyla birinci çıkan Prof. Dr. Serhat Çınarcık'ın devre dışı bırakılması kampuste, ?Dokuz Eylül Üniversitesi'nde rektör adayı Prof. Dr. Sedef Gidener'e ne yapıldıysa aynısı EÜ'ye yapıldı? yorumlarına neden oldu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulu Ege Üniversitesi Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne Prof. Dr. Celal Artunç'u, Eczacılık Fakültesi'ne Prof. Dr. Mehmet Varol Pabuççuoğlu'nu, Edebiyat Fakültesi'ne Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu'nu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne Prof. Dr. Haluk Soyuer'i, Mühendislik Fakültesi'ne Prof. Dr. Beno Kuryel'i, Ziraat Fakültesi'ne de Prof. Dr. Fazıl Akın Olgun'u dekan olarak atadı. Ancak bu atamalar içinde tek dikkat çeken Dişhekimliği dekanı ataması oldu.

Her fakültede dekan aday adaylarının Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın isteği üzerine seçim öncesinde öğretim üyelerine seçilmeleri halinde neler yapacaklarını anlattığını hatırlatan bir akademisyen, şunları söyledi: ?Bütün fakültelerde önce sunumlar yapıldı, sonra sandığa gidildi. Eczacılık'ta dekan Papuççuoğlu tek aday olarak seçime girdi. Diğer Fakültelerde ise seçimler birkaç adayın yarışıyla geçti. Dişhekimliği dışında diğer fakültelerin dekanlıklarına bu seçimlerde en yüksek oyları alan adaylar atandı. Tek istisna olan Dişhekimliği'nde üç aday vardı. Dekan Prof. Dr. Serhat Çınarcık 85 öğretim üyesinden 60'ının oyunu alarak seçimden galip çıkmıştı. Prof. Dr. Necdet Erdilek 16 oyla ikinci sırada kalırken, dekanlığa atanan Prof. Dr. Celal Artunç sadece 9 oy almıştı. Seçimlere büyük önem veren Rektör Yılmaz'ın da YÖK'e gönderdiği listede adayları sandık sonuçlarına göre sıraladığına eminiz. YÖK'ün dişhekimliğinde neden diğerlerinde olduğu gibi seçim sonuçlarını, öğretim üyelerinin büyük bölümünün tercihini dikkate almadan atama yapması manidar. Seçim dönemlerinde kulağımıza gelen iddialar vardı, inanmamıştık. Artunç'un AKP milletvekilleri Bülent Arınç, Mehmet Tekelioğlu ile yakınlığından hatta atamayı garanti ettiğine dair söylentiler gündeme gelmişti, inanmamıştık. Ama bu sonuç iddiaların gerçek olduğunu gösteriyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde rektörlük atamalarında seçimde en yüksek oy alan Prof. Dr. Sedef Gidener devre dışı bırakılmış, kendisinden çok çok az oy alan Prof. Dr. Mehmet Füzün rektör atanmıştı. Benzer bir olayı yaşıyoruz. Aday belirleme seçimlerinin anlamı kalmıyor, maalesef.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber