Anadolu Üniversitesinden iddialarla ilgili açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Kasım 2009 00:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Memurlar.net'in notu: aşağıda yer alan tezkibe konu haber, memurlar.net tarafından Star gazetesinden alıntılanmıştır.

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

REKTÖRLÜĞÜ

Sayı :B.30.2.ANA.0.61.00.00-1010-650 16/11/2009

Konu :

Sayın; www.memurlar.net Sistem Yöneticisi

16 Kasım 2009 tarihinde, http://www.memurlar.net sitesinde, "Açıköğretim'de yılın her günü sınavla geçmiş", "20 müdüre Digitürk soruşturması" başlıklı haberlerinizdeki, tümüyle gerçek dışı, karalamaya, kamuoyunu ve ilgilileri yanıltmaya yönelik, asılsız iddialarınız hakkında, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 9.maddesi uyarınca cevap hakkımız kullanılarak hazırlanan cevap metni ekte olup, maddi ve manevi tazminat davası ve şikayet hakkımız saklı kalmak üzere, bu metnin anılan Yasa maddesinde öngörülen 2 gün içinde 1 hafta süreyle internet ortamında yayınlamanız, bu asılsız haberlerin tümünü yayından çıkarmanız, aksi takdirde yasal başvuru haklarımızın kullanılacağı konusunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Prof.Dr.Fevzi SURMELİ
Rektör

- CEVAP METNİDİR-

Memurlar.net İnternet sitesinde, 16 Kasım 2009 tarihinde, "Açıköğretim'de yılın her günü sınavla geçmiş", "20 müdüre Digitürk soruşturması" başlıklı haber yazıları ile ilgili, cevap metnidir:

"Açıköğretim'de yılın her günü sınavla geçmiş" başlıklı yazıdaki, "Rektör ve personelin yılın 325 günü sınavda görevliymiş gibi para aldığı öne sürüldü" ifadesi Rektör ve personel için, hiçbir şekilde doğru değildir.

Açıköğretim Sınavlarında görev alan herkes, Bütçe Kanunu K cetveli içinde yer alan yasal düzenlemeye göre görevleriyle ilgili ücretleri almaktadırlar. Haber zamanlaması açısından çok düşündürücüdür. En önemlisi de doğru değildir.

"İhbar üzerine Üniversiteye giden Sayıştay denetçileri" ifadesi de gerçek değildir. Sayıştay Denetçileri, ilgili yasal düzenlemeler uyannca, bir önceki yılın hesaplarını incelemek üzere, takip eden yılda gelmektedir. 2008 yılı hesaplarını incelemek için, 2009 yılında denetçiler gelmiş ve inceleme yapmıştır.Yapılan denetim ve inceleme, ihbar üzerine yapılan bir denetim olmayıp, yıllık olağan denetimdir. Her denetimde olduğu gibi bu denetimde de belli hususlara ilişkin görüşlerini sunmuşlar, yine her zaman yapıldığı gibi, saptamalara karşı idare görüşlerinin gönderilmesi istenmiştir. Bu süreç sonucunda, Sayıştay ve idare görüşleri alınarak, durum, temyiz yolu açık olmak üzere. Sayıştay Genel Kurulunda karara bağlanmaktadır.

Promosyonla ilgili haber konusunda, promosyon dayanağı olan 5 yıllık protokol, Vakıflar Bankası Eskişehir Şubesinin 19/07/2005 tarihli teklifi, 2005 tarihinde rektör olan Prof.Dr.Engin ATAÇ tarafından uygun görülmüş ve 2005 yılında 1 Haziran 2006 tarihinden geçerli olmak üzere, Prof.Dr.Engin ATAÇ tarafından imzalanmıştır. Bu protokol tarafımca değil dönemin rektörü tarafından imzalanmıştır. Protokol kapsamında promosyon uygulaması başlamış ve bu dönemden sonra gerek 2006 gerekse 2007 hesaplarımızın Sayıştay denetçileri tarafından yapılan denetim ve incelemelerinde, harcamalarla ilgili ibra edildiğimizden, 2008 yılı uygulamalarımız bu ibralara dayanarak, aynı nitelikte belgelere/dayanan harcamalar yapılmak suretiyle gerçekleştirilmiştir.

Haberde, "4,5 milyon liralık promosyonu nereye harcadınız" sorusunun sorgu raporunda sorulduğu belirtilmiştir. Oysa sorguda, gerçekte; 1,5 milyon TL.sının harcaması ile ilgili inceleme yapılmış, denetçi tarafından her bir harcamanın dayandığı belgeler, hem banka hem de üniversite kayıtlarından karşılıklı olarak kontrol edilerek incelenmiş, kişisel ya da özel bir harcama bulunmadığı; tamamının üniversite hizmetleri için harcandığı açıkça belirtilmiştir. Haberdeki gibi "belgesiz harcama" vb. hiçbir ifade yer almamaktadır. Bu konudaki iddia da tümüyle gerçek dışıdır.

Üniversitemiz, 1982'den bu yana Açıköğretim hizmet vermekte olup, kitap yazan öğretim elemanlarına, Sayıştay ve Maliye Bakanlığı uygun görüşü ile hazırlanan Yönetmelik gereği, yazdıkları her kitap için telif ücreti ödenmektedir, ikinci ve sonraki baskılarda da Yönetmelikte belirtilen ödemeler azalarak yapılmaktadır.

Promosyonun bir kısmının belgelendiği bunun da kokteyl ve konaklama ücretlerinden oluştuğu haber yapılmış olup, bu haber de yine yalanlardan oluşmuştur. Belgelerle yapılan harcamalar arasında, hiçbir kokteyl ve konaklama ücreti yoktur.Harcamalann sonunda alınan her mal, Üniversite demirbaşına kayıtlı ve mevcuttur.

Yine, Anadolu Üniversitesinde 20 şube müdürünün toplam 987 TL.lık Digitürk ücretlerinin döner sermayeden karşılandığının belirlendiği ifadesi de yanıltıcı bilgilerle hazırlanmıştır. Zira, gerçekte sorguda "Rektörlük ve Yabancı Diller Yüksekokuluna ait Digitürk bedellerinin 2008'de döner sermaye bütçesinden ödendiği" belirlenmiştir ifadesi yer almıştır. Sorgunun başında 20 ödeme olduğu belirtilerek., iki yetkili, bu 20 ödemede de sorumlu olduğundan, onların ismi belirtilmiştir. Bu nedenle, ortada Digitürk kullanan ve sorguya alınan 20 şube müdürü de bulunmamaktadır. Bu iki kişi. Digitürk kullanan kişiler değil, ödemeyi yapan birimde, ödeme yapmakla görevli kişilerdir. 2008 yılı için belirtilen miktar, sorgudan doğru olarak alınmıştır.

Yabancı Diller Yüksekokulu ve Rektörlük binasında Digitürk'ün kullanılmasının nedeni, yabancı dil eğitiminde dinleme yönteminin önemi belirtilerek, Sayıştay Başkanlığına verilen cevapta, ayrıntısıyla açıklanmıştır. Yazıda iddia edildiği gibi, amaç Digitürk'ten yararlanma olsa, bütün birimlere, abonelik tesis edilirdi. Oysa, öğretim üyelerince talep edilmesine rağmen, aboneliği eğitim amacı ile sınırladığımızdan, misafirhane ve sosyal tesislere dahi abonelik tesis edilmemiştir. Sadece eğitim amacıyla, 2 abonelik tesis edilmiştir.

Özetle, Üniversitemizde Rektörlük seçimi süreci devam ederken bu şekilde asılsız, yalan ifadelerle haber yapılması, kamuoyunu ve ilgilileri yanıltmaya yönelik olup, üzücüdür. Hiç cevap bile verilmemesi gerekirken kamuoyunda "niye susuluyor, haklılık payı var demek ki" düşünceleri oluşmasın diye, yukarıdaki kısa açıklamanın yapılması gereği doğmuştur.

Kamuoyunun bilgilerine arz olunur.

Prof.Dr.Fevzi SURMELİ
Rektör

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber