Terfi sınavları yarıda kesilen yeminli mali müşavirler açıklama bekliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2009 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeminli mali müşavirlerin terfi etmesini sağlayan, yılda iki defa yapılan sınavların yarıda kesilmesi tepki çekti. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ile Maliye Bakanlığı'nın yer aldığı komisyon tarafından düzenlenen ve 10 aşamadan oluşan sınavların iptal gerekçesi açıklanmadı.

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Derneği ve Meslekte Birlik Platformu Başkanı Mustafa Felek, bunu bir skandal olarak değerlendirdi. Felek, mağdurlar arasında İstanbul Vergi Denetmenler Derneği Başkanı'nın da bulunduğunu söyledi.

Söz konusu sınavlar, Türkiye'deki yaklaşık 75 bin yeminli mali müşavirden lise mezunları ve 10 yılını doldurmamış olanlar hariç, yaklaşık 40 binini kapsıyor. Sınavı kazananlar mesleğin 'generalliğine' yükselirken, kaybedenlerin iki yıl beklemesi gerekiyor.

Dernek Başkanı Felek, istisna olarak, yeni çıkarılan bir kanunla vergi denetmenliği hakkını kazananların, özel sınavla iki yıl beklemesine gerek kalmadığını hatırlatarak, bunun da başka bir rahatsızlık konusu olduğunu kaydetti.

Bu yılın ikinci dönemine müracaat eden yaklaşık 250 meslek mensubu, 5 ile 15 Kasım 2009 arasında sınavlara girecekti. Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya giden yeminli mali müşavirler, 6 Kasım Cuma günü başlayan sınavlardan beşine girdi. Sınavlar, 11 Kasım Çarşamba günü yapılacak altıncı aşama öncesi, TÜRMOB tarafından gerekçe gösterilmeden iptal edildi.

Bununla ilgili duyuruda ise "Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda, YMM sınavları ileri bir tarihe ertelenmiştir. Ayrıntılı bilgi daha sonra verilecektir." denildi. Duyurunun internette de kısa bir süre yayımlanarak kaldırıldığı iddia edildi.

Bu duruma tepki gösteren İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Derneği Başkanı Mustafa Felek, sınavlara katılmak için yurdun dört bir yanından gelen, en az üç dört ay hazırlanan ve 10-15 beş gündür Ankara'da bulunan yeminli mali müşavirlerin açıklamadan tatmin olmadığını söyledi. Sınav komisyonunun iki yılda bir belirlendiğini vurgulayan Mustafa Felek, "Aradan birkaç gün geçmesine rağmen TÜRMOB tarafından açıklama yapılmaması dikkat çekicidir. TÜRMOB veya Maliye Bakanlığı'nın yeterli bir açıklama yapmaması ve meslektaşlarımızın mağduriyetinin giderilmemesi halinde, gerekirse dava açacağız." dedi.

Maliye Bakanlığı'nın, sınav heyetine dört kişi göndermesi gerekirken bunu yapmadığını duyduklarını aktaran Felek, "Bunların en az üç ay önceden planlanması gerekiyorken, heyet veya komisyonu atanmadan nasıl sınav düzenlenebiliyor? Gerekçesi bu değilse, üç ay önceden soruları ve heyeti hazırlanan sınav, beş aşaması geçilmişken nede yarıda kesiliyor?" şeklinde konuştu.

Mağdur olan yeminli mali müşavirler de en az 10 gündür işlerinden uzak kaldıklarını, ortalama zararlarının 3 bin lirayı bulduğunu söyledi. Mağdurlar, "İptal gerekçesi ne olursa olsun, hemen açıklanmalıydı. Girdiğimiz sınavlar ne olacak? Birilerinin beceriksizliğinin cezasını biz mi çekeceğiz? Bu sınavların yapılacağı aylar öncesinden bilinmiyor muydu?" dedi.

TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi ve CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu ise konuyla ilgili açıklamasında, Maliye Bakanlığı'nın, değişecek komisyon üyeleri yerine yeni atama yapamadığı için sınavı iptal ettiklerini söyledi.

Yeminli Mali Müşavirler Odası İzmir Şube Başkanı Ünal Aydın da komisyon oluşturulmasında yönetmelik değişikliğine gidildiği şeklinde bir bilgi aldıklarını, sınava girenler için kayıp olacağını zannetmediğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber