Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine tepki eylemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2009 16:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Türkşeker 2008 yılında 3,2 milyon TL kar elde etmiştir. Altın yumurtlayan bir tavuğu daha kesmek, memleketimizin daha da fakirleşmesini beraberinde getirecektir" dedi.

TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde toplanan Şeker-İş Sendikası üyeleri, "GDO'lu mısır şekeri istemiyoruz", "Pancar şekeri gözümüzün nurudur, özelleştirme nuru söndürme yoludur", "Kaçak şekeri önle, çiftçiyi işçiyi koru" yazılı pankartlar açtı. Çeşitli sloganlar atan gruptakiler, düdük çalarak şeker fabrikalarının özelleştirilmesini protesto etti.

Sendikada düzenlenen toplantıda konuşan Mustafa Kumlu, Türkiye'nin yıllardır özelleştirme kıskacı altında bulunduğunu savunarak, "1985-2009 yılları arasında 199 kuruluş özelleştirilmiş, bunlardan 125'i kapatılmış, özelleştirilen kurumların önce ve sonraki işçi sayıları incelendiğinde, 22 bin 424 işçi işten çıkarılmıştır. 4-c kapsamında çalışan işçi sayısı ise 18 bin 791'dir" dedi.

Özelleştirmelerin IMF ve Dünya Bankası direktifleri doğrultusunda yapıldığını öne süren Kumlu, Türkiye'nin tarihi boyunca var ettiği tesislerin yok pahasına elden çıkarıldığını, bu nedenle işsizliğin arttığını söyledi.

Hükümetin Türkşeker'in özelleştirmesini durdurması gerektiğ ini ifade eden Kumlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özelleştirmelerin açtığı yaralar hala kanarken hiç ders alınmamışcasına gündemde Türkiye Şeker Fabrikaları'nın özelleştirilmesi bulunmaktadır. Nitekim bugün Portföy C'yi oluşturan Türkşeker'e ait Çarşamba, Çorum, Kastamonu, Kırşehir, Turhal ve Yozgat fabrikalarının ihalesi için son başvuru tarihidir.

Türkşeker'e ait Türkiye'nin batısından doğusuna kadar 25 adet şeker fabrikası bulunmaktadır. Kar ve zarar eden fabrikaların birbirini dengelediği Türkşeker'de toplamda kamuya ait olan şeker fabrikaları her yıl kar etmektedir. Bu kapsamda Türkşeker 2008 yılında 3,2 milyon TL kar elde etmiştir. Altın yumurtlayan bir tavuğu daha kesmek, memleketimizin daha da fakirleşmesini beraberinde getirecektir."

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ülkenin en köklü kurumlarından birinin "tarih" olacağını ileri süren Kumlu, "Tabii işin en önemli boyutlarından biri, bu fabrikaların kapanması ile Türkiye'nin şeker ve şekerin yan ürünleri bakımından da dışa bağımlı bir ülke haline gelecek olmasıdır. Türkiye'yi kendi kaynaklarından mahrum bırakıp, kat kat pahalıya şeker ithal eder duruma getirmek, bu Hükümet açısından övünülecek bir durum olmayacaktır" diye konuştu.

Kumlu, bir gazetecinin "Memurlar, 25 Kasımda iş bırakma eylemi yapacak, TÜRK-İŞ olarak bu eyleme destek verecek misiniz? sorusu üzerine, "Vereceğiz, teşkilata yazı çıkardık. Eyleme destek olmaya çalışacağız, katkı sağlayacağız. Memur ve işçiler bir arada çalışıyorlar bazı kurumlarda" yanıtını verdi.

Toplantıda konuşan Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök de 2000 yılından bu yana şeker üreticisi uluslararası şirketlerin ve onların Türkiye'deki uzantıları olan "anti-şeker" lobisi tarafından şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için baskıların her geçen gün artarak devam ettiğini iddia etti.

Bu baskılar çerçevesinde Türkşeker'in özelleştirme programına alındığını ve Türkşeker'e ait Çarşamba, Çorum, Kastamonu, Kırşehir, Turhal ve Yozgat fabrikalarının ihaleye çıkarıldığını ve ihale için son teklif verme tarihinin bugün olduğunu anımsatan Gök, "Portföy-C'yi oluşturan bu fabrikalar özelleştirildiğinde en az üçünün kapandığı görülecektir. Sektö rdeki özelleştirmelerin devam etmesi neticesinde ise Türkşeker zarar etmeye başlayacak, özellikle doğu bölgelerimizde sosyal amaçlı kurulan şeker fabrikaları başta olmak üzere 18-20 fabrika kapanacaktır" diye konuştu.

Bu fabrikaların etkilediği alanlar dikkate alındığında, 300 binin üzerinde pancar işçisinin pancar tarımından dışlanacağını savunan Gök, "13 binden fazla şeker fabrikası çalışanı işsiz kalacak. Aileleri ile birlikte düşünüldüğünde doğrudan etkilenenlerin sayısı 2 milyona ulaşacaktır. Ayrıca Türkşeker'in özelleştirilmesi ile şekerin yan ürünlerinde de dışa bağımlı hale gelinecek" diye konuştu.

Gök, konuşmasının ardından şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı başlattıkları imza kampanyasında topladıkları 400 bin imzayı TÜRK-İŞ Başkanı Kumlu'ya teslim etti.

İmzaların bulunduğu dosyaları alan Kumlu, "Bu imzaları başta Başbakanlık olmak üzere tüm ilgili kurumlara göndereceğiz. Bilinmelidir ki Şeker-İş sendikam ızın verdiği mücadele TÜRK-İŞ'in mücadelesidir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber