YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e yol göründü

Haber Giriş : 06 Temmuz 2003 16:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e yol göründü

MEB tarafından hazırlanan yeni YÖK Kanunu'nda yeralan geçici madde ile, YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün görevine, yasa yayınlandığı gün son verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni YÖK Kanunu'nda yeralan geçici madde ile YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün görevine yasa yayınlandığı gün son verilecek. Yükseköğretim Yasa taslağının, pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında son şekli verildikten sonra Meclis'e sevkedilmesi bekleniyor.

Yeni YÖK Kanunu'na eklenen geçici bir madde ile Gürüz'ün görev süresine son verileceği ortaya çıktı. YÖK Kanunundaki geçici maddede, "Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte YÖK Başkanı'nın görevi kendiliğinden sona erer" düzenlemesi bulunuyor. Gürüz'ün YÖK Kanunu'nun Meclis'e gönderilmesinin ardından istifa edebileceği de kaydedildi.

Yeni YÖK kanunu, YÖK Başkanı'nın atanması konusunda Cumhurbaşkanı'nı da devre dışı bırakıyor. Yeni YÖK Kanunu, YÖK Başkanı'nın YÖK Genel Kurulu tarafından seçimini öngörüyor.

Rektörler panikte

YÖK Kanunu'ndaki diğer önemli düzenleme ise rektörlerin görev süresiyle ilgili. YÖK Kanunu, üniversite rektörlerinin sadece bir dönem görev yapmasını öngörüyor. Taslakta bulunan geçici madde ile 2. defa rektörlüğe atanan isimlerin görevlerine de son verilmesi öngörülüyor.

Çelik'ten Gürüz'e cevap

Bu arada Erciyes Üniversitesi Nevşehir Semra Küçük sağlık meslek yüksek okulunun temel atma töreninde bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "YÖK Yasasının gizli kapaklı hazırlandığı" yönündeki eleştirilere cevap vererek "Bu ithamda zerre kadar haklılık yoktur. YÖK Yasası günlerce tartışıldı, kamuoyunun ve pekçok bilim adamının da görüşü alındı. Bazı insanlar kendi saltanatlarını, statülerini sürdürmek için ithamlarda bulunuyorlar" diye konuştu.

Yeni YÖK Kanunu devrim niteliğinde

MEB tarfından hazırlanan yasaya üniversite öğretim üyelerinden büyük destek var. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, "Bu yasa yıllardan beri özlenen demokratik ve özgür üniversite yolunda atılmış önemli bir adımdır. YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün görevden uzaklaştırılması bile başlı başına bir olaydır. Rektörlerin ikinci defa aynı göreve atanamayacaklarına yönelik düzenleme ise devrim niteliğindedir. Rektörler ikinci defa aynı göreve gelebilmek için olmadık yöntemlere müracaat ediyorlardı." dedi. Bu arada Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunç Erem ise ''YÖK Yasa Taslağı'nın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini'' söyledi.

YÖK, 'yasa taslağı' haberlerini sevmedi

"Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), Yükseköğretim Yasa Taslağı gibi önemli bir çalışmanın kamuoyuna açık ve ilgili tarafların etkin katılımıyla hazırlanmasının, bilimsel ve demokratik olacağına inandığı" bildirildi. YÖK Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Yükseköğretim Yasa Taslağı çalışmaları ve bunun basına yansıyış şekline ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında, hükümetin hazırlıklarını sürdürdüğü Yükseköğretim Yasa Taslağı'na ilişkin haberlerin sıkça yer aldığına işaret edilerek, "Daha tasarı taslağı haline bile gelmemiş bir çalışmadan bilgi sızdırılması yoluyla yapılan bu tür haberler, Türk yükseköğretim camiasında tepkilere neden olmaktadır" denildi.

Hangi rektörlerin görevi sona erecek?

YASANIN çıkması halinde İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu başta olmak üzere şu rektörlerin görevi sona erecek: Yaşar Uçar (Akdeniz), Engin Ataç (Anadolu), Necdet Hacıoğlu (Balıkesir), Ferit Koçoğlu (Cumhuriyet), Hüseyin Filiz (Gaziantep), Uğur Büyükburç (Harran), Kemal Alemdaroğlu (İstanbul), Gülsün Sağlamer (İstanbul Teknik), Necati Kaya (Kafkas), Türkay Tüdeş (Karadeniz Teknik), Tahsin Nuri Durlu (Kırıkkale), Baki Komşuoğlu (Kocaeli), Uğur Oral (Mersin), Abdurrahman Kutlu (Selçuk), Lütfi Çakmakçı (Süleyman Demirel), Osman İnci (Trakya), Ayhan Alkış (Yıldız Teknik), Semra Ülkü (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü).

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber