Memur yarın eyleme çıkıyor bayram öncesi hayat duracak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu çalışanları, 'grev ve toplu sözleşme hakkı' için yarın iş bırakma eylemi yapacak. Eyleme katılımın büyük olması halinde okullarda dersler boş geçecek, hastaneler acil servisler dışında hizmet vermeyecek, tren, vapur ve otobüs seferleri aksayacak. Valilikler ise eyleme iştirak edecek memurlar hakkında yasal işlem yapılacağını açıkladı.

Yaklaşık 600 bin memur, yarın 'grev ve toplu sözleşme hakkı' için iş bırakma eylemi yapacak. Sendikaların 'uyarı grevi' adını verdiği eylemin bayramın hemen öncesine denk gelmesi sebebiyle, günlük hayatın olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Memurların çoğunun eyleme katılması halinde okullarda dersler boş geçecek, hastanelerde acil servisler dışında hizmet verilmeyecek, ulaşım aksayacak. Türk Hava Yolları'ndaki (THY) memurların eyleme çıkması halinde ise uçak seferlerinde de gecikmeler yaşanabilecek. Mevcut yasalara göre memurun iş bırakma hakkı yok. Valilikler kurumlara bu konu ile ilgili bir uyarı yazısı gönderdi. Buna göre eyleme katılan memurlar hakkında soruşturma açılabilecek.

Eylemi, Türkiye Kamu-Sen, KESK, Birleşik Kamu-İş, BASK ve Hak-Sen düzenliyor. En büyük konfederasyon Memur-Sen ise eyleme kurumsal olarak destek vermediklerini açıkladı. Ancak isteyen üyelerinin iş bırakabileceğini bildirdi. Memurların eylemini Türk-İş ve DİSK gibi işçi örgütleri de destekleme kararı aldı. Eyleme katılmak isteyen kamu çalışanlarının en büyük endişesini ise haklarında açılacak soruşturmalar oluşturuyor. Valiliklerden kurumlara gönderilen yazılarda, memurun grev hakkı bulunmadığı ve eyleme katılanların suç işlemiş olacağı belirtildi. Buna göre iş bırakma eylemi yapan memurlar hakkında soruşturma açılacak. Sendikalar, memurları eyleme çekebilmek için büyük çaba gösteriyor. Sendikalar, toplu şekilde iş bırakma eylemi yapılması halinde valiliklerin herkese birden soruşturma açamayacağını savunuyor. Danıştay ve Yargıtay'ın bu konuda memurlar lehine kararları olduğu ifade ediliyor.

Başbakan: Neticesine katlanırlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yarın eylem yapacak memurları kanun dışına çıkmamaları konusunda uyardı. Erdoğan, "Yapılacak iş yasal bir iş değildir. O zaman da neticesine katlanırlar." dedi. Libya'ya hareketinden önce soruları cevaplayan Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti içerisinde memur da, işçi de hukuki olan haklarını rahatlıkla kullanabilirler. Yasal olmayan bir hak olamaz. Yapılacak iş de yasal bir iş değildir. O zaman da neticesine katlanırlar. Ancak bunu söylemek durumundayım. Biz her şeyi masada görüşerek, konuşarak halletmek durumundayız. Masada konuşulan neyse biz de hükümet olarak onunla ilgili adımları atarız." diye konuştu. MUSA TAŞPINAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber