Türkçe'nin gücünden haberdar değiliz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2009 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Toparlı, Türkçe'nin zengin bir dil olduğunu ifade ederek, "Türkçe'mizde yer alan akrabalıkla ilgili kelimeler, renklerle ilgili kelimeler zengin olduğu için bir Türkçe kelime 17 İngilizce kelimeye denk gelmektedir. Türkçe'nin gücünden haberdar değiliz. Gençlerimize, öğrencilerimize Türkçe'yi aşılamamız gerekmekte." dedi.

"Türkçe Etkinlikleri" kapsamında Kültür-Edebiyat ve Türkçe Gönüllüleri Kulübü'nün davetlisi olarak Kayseri'ye gelen Prof. Dr. Recep Toparlı, Özel Kılıçaslan ve Yelkenoğlu liseleri kültür merkezlerinde "Türkçe'nin Güzellikleri" konulu konferans verdi.

Konuşmasına, Özel Kılıçaslan ve Yelkenoğlu liselerine teşekkür ederek başlayan Toparlı, dilin ne olduğunu, önemini, dil olmasaydı bugün hiçbir gelişme ve medeniyetin olmayacağını, dilin ne kadar zengin, güzel ve inceliklere sahip olduğunu konuşmasında ayrıntılı bir şekilde dile getirdi.

Atatürk'ün "Türk demek, Türkçe demektir." sözüyle Türk milletinin diline sahip çıkacağını ve Türk milletinin de ancak Türkçe ile var olabileceğine işaret ettiğini kaydeden Toparlı, Türkçe'nin konuşma dili olarak beş bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve dünyada konuşulan en eski ve en yaygın beş dil arasında yer aldığını vurguladı.

Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan Türkçe'nin ilk sözlüğü Divan-ı Lügati't-Türk'te 8 bin 500 civarında kelimenin yer aldığına dikkat çeken Toparlı, TDK tarafından hazırlanan Güncel Türkçe Sözlük'te 118 bin, Derleme Sözlüğü'nde ise 232 bin söz varlığının bulunduğunu, buna bilim ve sanat terimlerinin, deyim ve atasözlerinin ilavesiyle Türkçe'nin ne kadar zengin bir dil olduğunun ortaya konduğunu dile getirdi.

Bugüne kadar Türkçe'nin başka dillerden kelime alan, başka dillerin boyunduruğu altına girmiş bir dil olarak gösterildiğini ifade eden Prof. Dr. Toparlı, şunları söyledi: "Sanki Türkçe bu güçlü yapısı içinde başka dillere kelime vermeyen sadece alıcı durumda olan bir dil gibi gösteriliyor. Türkçe'den yabancı dillere verilmiş 20 binin üzerinde kelime tespit edildi. Türkçe'den Ermenice, Sırpça gibi başka dillere verilen kelime sayılarının fazlalığı göze çarpıyor. Mesela, bir Sırpça sözlüğünü açıp baktığınızda Türkçe sözlüğü zannedersiniz. Türkçe'den Sırpça'ya giren 9 binin üzerinde kelime var. Aynı şekilde İngilizce, Fransızca ve diğer dillere de çok sayıda kelime vermişiz. Rusça'ya 2 bin 500, Bulgarca'ya 3 bin 500, Sırpça'ya 9 bin, Rumence'ye 3 bin, Farsça'ya 3 bin, Çince'ye 300, Ukraynaca'ya 800, Fince'ye 118 kelime vermişiz. Sadece Ermenice'ye 4 bin 262 kelime vermişiz, ama onlardan 25 kelime bizim dilimize girmiş. O kelimeler de zaten 'madik' gibi argo kelimeler. Biz Arapça'dan, Farsça'dan kelime almışız, ama başka dillere verdiğimiz kelimeler hiç göz önüne getirilmemiş. Bir o kadar da bizim diğer dillere verdiğimiz kelime var. Zaten birbirleriyle ilişki içinde olan dillerin kelime vermesi ve alması çok doğaldır. Türkçe sadece yabancı dillerden kelime almamış, birçok dile de kelime vermiş."

TDK'nın Türkçe'nin güzelliklerini ortaya çıkarmak ve Türk dilini yabancı dillerin istilasından korumak için çalışmalarını yoğunlaştırdığını vurgulayan Toparlı, bu tür konferanslarla bilhassa gençlerin bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, "Türkçe'nin gücünden haberdar değiliz. Gençlerimize, öğrencilerimize Türkçe'yi aşılamamız gerekmekte. Kültür değerlerimize, kimliğimize millet olarak sahip çıkalım. Hepimiz el ele verip dilimize sahip çıkmalıyız. Gelecek kuşaklara, Türkçe'ye yakışır bir Türkçe bırakalım." şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden öğrencileri olan Kılıçaslan Liseleri Edebiyat Zümre Başkanı Hüseyin Say ve edebiyat öğretmeni Hamdi Gülen tarafından günün anısına Toparlı'ya plaket takdim edildi.

Toparlı, öğrencilerinin elinden plaket almanın hediyelerin en güzeli olduğunu dile getirerek, idareci, öğretmen ve öğrencilere Türkçe konusunda gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber