Taksitle alınan hayvanlar, kurbanlık olarak kesilebilir mi?

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2009 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Taksitle alınan hayvanlar, kurbanlık olarak kesilebilir'

Alanya Müftüsü Ahmet Hamdi Başpınar, kredi kartıyla veya başka şekilde taksitle alınan hayvanların kurbanlık olarak kesilebileceğini söyledi.

Alanya Müftüsü Başpınar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi halkın kafasında soru işareti olarak kalan konulara açıklık getirdi. Kurbanlıkların geçerli olma şartları, alım şekilleri ve kesimi hakkında bilgi veren Başpınar, halk arasında 'Taksitle alınan hayvan kurban olmaz' söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Maddi durumu iyi olan herkesin ister nakit isterse taksitle kurban almasında sakınca olmadığını anlatan Başpınar, kesilen hayvanlara acı çektirilmemesi ve eziyet edilmemesi gerektiğine işaret etti.

Hayvanların ehil kişiler tarafından kesilerek, kesim işleminin süratli bir şekilde yerine getirilmesi gerektiğini belirten Başpınar, kesim esnasında hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmaması gerektiğini vurguladı. Ölmemesi ve hayvana eziyet verilmemesi şartıyla kurbanlık hayvanın uygun tekniklerle bayıltılmasında bir sakınca olmadığını ifade eden Başpınar, hayvan kesilmeden şok etkisiyle ölen hayvanların kurban olmayacağının altını çizdi. Şok etkisiyle ölen hayvanların etinin de yenmeyeceğine işaret eden Başpınar, "İster kurban niyetiyle isterse başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekiyor. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse o hayvanın eti yenilmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse bu hayvanın eti yenilir. Kurban kesen kişinin abdestli olması şart olmamakla birlikte, kurban bir ibadet olduğu için kesenin abdestli olması daha faziletlidir." dedi.

KADINLAR DA KURBAN KESEBİLİR

Kurban Bayramı'nda kurban kesiminin erkekler tarafından yapılmasının İslam dini açısından bir zorunluluk olup olmadığı sorusunu da cevaplayan Başpınar, kadınların kurban kesemeyeceklerine ilişkin dini bir bilgi bulunmadığına dikkat çekti.

Başpınar, "Dolayısıyla hanımlar kurban kesebilir. Ancak şu ana kadar erkeklerin kurban kesmesi adet olmuştur. Erkeklerin kurban kesmesinde çok ısrarcı olmamak gerekmektedir. Kadınların kurban kesmelerinde asla bir sakınca, dini bir mahzur yoktur." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber