Trenleri durduran sendikacılardan açıklama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2009 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurların "uyarı grevi" nedeniyle Ankara Garı'ndan, gecikmeli kalkan 2 YHT dışında, trenler ve banliyöler kalkmadı.

İş bırakan Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) ve Türk Ulaşım Sen (TUS) üyelerinin bir bölümü, Ankara Garı'ndaki peronlarda toplandı. Gar içinde emniyet güçleri geniş güvenlik önlemleri alırken uyarı grevi nedeniyle çalıştırılmayan banliyöler ile konvansiyonel trenler peronlarda bekletildi. Ayrıca, saat 08.00'de hareket etmesi gereken Boğaziçi Ekspresi de "tren personelinin görev kabul etmemesi nedeniyle" depoya çekildi.

Ankara Garı'nda basın açıklaması yapan BTS Genel Başkanı Yunus Akıl, "Gece yarısından itibaren demiryolu hattında çalışan trenlerin yüzde 90'ı işlememektedir. Özellikle Haydarpaşa'dan hareket eden trenler Arifiye'de çakılmış durumda. İzmir'den gelen trenlerin hemen hepsi Eskişehir'de bekletiliyor. Grevimiz saat 24.00'e kadar sürecektir" diye konuştu.

TUS Genel Başkanı Nazmi Güzel ise, gece yarısından itibaren Türkiye genelinde tüm trenlerin, yolcuların mağdur olmaması için, belli merkezlere getirilerek durdurulduğunu söyledi. Arifiye'de 2 binin üzerinde yolcunun bekletilmesi nedeniyle bazı trenlerin Ankara'ya gelişine izin verildiğini anlatan Güzel, "Ankara'dan 2 yüksek hızlı tren seferinin gecikmeli olarak yapılmasını sağladık. Bunun dışında Ankara Garı'ndan hareket eden trenimiz olmadı" dedi.

Ankara'da Sincan-Kayaş arasındaki banliyö seferlerinin de yapılmadığını dile getiren Güzel, "Kayseri'de 2 farklı ekspres arka arkaya bağlanarak sefere gönderildi. Bunu kim yaptıysa ciddi anlamda suç işlemiştir. Trenin emniyetini sağlayacak tren şefi, kondüktör, makinist yardımcısı yok. Sadece bir makinist ile tren yola çıkarıldı. Makinist rahatsızlansa ya da yokuş çıkarken bir kopma olsa bunun hesabını kim verecek, buna gerek yoktu. Biz zaten iyi niyetle hareket ediyoruz. Halkımızı, mağdur ettiysek, özür diliyoruz. Bunu yapmaktan başka şansımız olmadığını bilmelerini istiyoruz"diye konuştu.

Dün akşam İstanbul'dan hareket eden ancak Arifiye'de bekletilen trenlerin yolcuları Eskişehir'den hızlı trene bindirilerek Ankara Garı'na getirildi. Trenden inen vatandaşlar, grevin gece yarısı başlatılacağından haberdar olmadıkları için mağdur olduklarını dile getirdi. Bazı vatandaşlar ise grev yapılacağının bilinmesine rağmen kendilerine tren bileti satılmasını eleştirdi.

AKYILDIZ İŞ BIRAKMA EYLEMİNDE

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikaya üye bir grup sağlık çalışanı iş bırakma eylemi yaptı.

Yüksek İhtisas Hastanesi önünde toplanan Türk Sağlık-Sen üyeleri istem ve tepkilerini dile getiren slogan attı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kamu çalışanlarının hakları için mücadele verdiklerini belirterek, bu hakların "mutlaka" elde edileceğini söyledi. Netice alıncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini bildiren Akyıldız, siyasetçilerin bu mesajı iyi anlaması gerektiğini söyledi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, eylemlerine toplumun her kesiminin destek verdiğini, mücadelelerinde güçlerini haklılıklarından aldıklarını belirtti. Kahveci, hükümetin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi, tek taraflı uygulamalardan vazgeçerek tabanın sesine kulak vermesi, kapsamlı ve adil bir sosyal güvenlik sistemi, ekonomik krizin faturasının çalışanlara ödettirilmemesi için iş bıraktıklarını ifade etti.

Kahveci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın domuz gribi aşısı olmayacağını söylediğini ifade ederek, Başbakan Erdoğan maskesi takan bir sendikalıya temsili "grev aşısı" yaptı.

Daha sonra, Yüksek İhtisas Hastanesi'ne gelen vatandaşlara karanfiller dağıtan sendika üyeleri, Abdi İpekçi Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber