Sağlığınızı düşünüyorsanız et tüketimine dikkat edin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2009 22:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kurban Bayramı'nda bol miktarda et ve tatlı tüketiminin sağlık sorununa yol açabileceği belirtildi. Uzmanlar, bayram süresince özellikle et tüketimi konusunda duyarlı olmaları tavsiyesinde bulundu.

BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Saide Ayfer Akar, etin kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi minerallerin ve B12, B6, B1, A gibi vitaminlerin kaynağı olduğunu ifade etti.

Hayvansal kaynaklı yiyeceklerin doymuş yağ ve kolesterol içeriklerinin yüksek olduğunu, bu yüzden tüketilen miktarlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Akar, "Ancak etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır. Kurbanlık hayvanların iç organları da kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmemeli." diye konuştu.

Etlerin sindirimi zor olan besinlerin olduğunu vurgulayan Akar, "Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu nedenle taze kesilen etler hemen tüketilmemelidir. Buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş et, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketilmeli." ifadesini kullandı.

NASIL PİRİŞMELİ?

Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıplarının oluştuğunun altını çizen Akar, "Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açmakta." dedi.

Bayram süresince, fazla ikramlar olacağından dolayı vatandaşların kızartma, kavurma, hamur işleri gibi kalorisi yüksek ve sindirim sistemini zorlayabilecek besinler yerine hafif, pişirme yöntemi haşlama besinleri tercih etmesini tavsiye eden Akar şöyle devam etti: "Bu yöntem sağlık problemlerinden en az düzeyde etkilenmeyi sağlayacaktır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemeli. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntem. Etler ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalı. Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır. Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller."

NASIL SAKLANMALI?

Etlerin küçük parçalar halinde buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerektiğini kaydeden Akar, "Buzlukta -2 derecede birkaç hafta, derin dondurucuda ise -18 derece de 3 ay saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca yemek içinde tamamen kullanılacak şekilde parçalara ayrılarak buzluğa konulmalı, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülmek istenen etin buzdolabında çözünmesi sağlanmalıdır. Çabuk çözülmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme sakıncalı yöntemlerdir." şeklinde konuştu.

BAYRAMDA BUNLARA DİKKAT!

Bayram süresince vatandaşların mutlaka kahvaltı etmesi gerektiğini, az ve sık beslenilmesi gerektiğini işaret eden Akar, şöyle konuştu:" Her zaman olduğu gibi tek yönlü beslenmek yerine, tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarlarda alınmalı. Yemekler bitkisel sıvı yağ ile pişirilmeli, kızartma ya da kavurma yerine ızgara, fırında, haşlama ya da buğulama yapılmalı. Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmeli. İkram amaçlı sunulan her tatlı kabul edilmemeli, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli. Hamur tatlılarından yemek zorunda kalınırsa miktarı az olmalı. Bayramda artan kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir. Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çayları tercih edilmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber