Katsayı kararı düz liselileri de vurdu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Aralık 2009 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversiteye girişte 'eşit katsayı' uygulamasını durduran Danıştay kararı, on binlerce düz lise öğrencisinin de hayallerini suya düşürdü.YÖK'ün, üniversiteye girişte 10 yıldır devam eden katsayı adaletsizliğini kaldıran kararını, İstanbul Barosu'nun başvurusu üzerine durduran Danıştay, düz liselileri de zorda bıraktı. 28 Şubat'ın mirası olan katsayı eşitsizliğinin kalkmasıyla sayısal bölüm mezunu olan bir öğrenci, hiçbir puan kaybına uğramadan sözel veya eşit ağırlık bölümüne geçebiliyordu. Bu geçişler diğer alanlar arasında da yapılabiliyordu.

ALANLAR ARASI GEÇİŞ ŞOKU

YÖK'ün kararıyla on binlerce düz lise öğrencisi, kendi alanının dışındaki bir alanda üniversiteye hazırlanmaya başladı. İstedikleri üniversite bölümüne göre de dershanelere kayıt yaptıran on binlerce öğrenci, yaklaşık 3 aydır bu şekilde eğitimini sürdürdü. Ancak Danıştay'ın şoke eden kararı, alanlar arası geçiş yapan öğrencilerin hayallerini suya düşürdü. Puanlarında ciddi kesintiler olacağı için ne yapacaklarını bilemeyen öğrenciler, kaybettikleri 3 ay nedeniyle paniğe kapıldı. Olası bir kaosun yaşanmasını engellemek isteyen dershaneler de çözüm yolu aramaya başladı.

PSİKOLOJİK ÇÖKÜŞ YAŞANIR

Final Dergisi Dershaneleri Ankara Kızılay Şubesi Müdürü İlyas Örskaya, sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı. Örskaya, "Öğrenciler, eski sisteme göre alan belirlemesi yaptılar. Bugüne kadar farklı alanlarda hazırlandılar ve ciddi paralar verdiler. Böyle giderse umduklarını bulamayacaklar. Sorun çözülmezse büyük bir kaos olur, psikolojik çöküş yaşanır" dedi. Öğrencilerin kaybettikleri hakları nedeniyle tazminat davası bile açabileceklerini aktaran Örskaya, eski alanlara dönüp çalışmanın ise telafisi güç sonuçlar doğurabileceğini kaydetti. Örskaya, öğrencilerle birlikte YÖK'ün vereceği kararı beklediklerini sözlerine ekledi.

Haber: Süleyman DEMİR / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber