Öğün atlamak hastalıklara sebep olabiliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2009 23:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Vücudun çalışma sistemi gereği, günlük beslenme düzeni öğünler biçiminde düzenleniyor. Birçok kişi ise özellikle kilo vermek ya da kilo almamak amacıyla öğün atlayarak uzun süre aç kalıyor.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, öğün atlama ile uzayan açlık süresi ve sonrasında daha fazla besin alınması ile ortaya çıkan ani kan şekeri artışının, şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına yakalanmayı kolaylaştırdığını söyledi. Dr. Faruk Yorulmaz, kızlarda öğün atlamanın ergenlikten itibaren evlenene kadar giderek arttığını, bazı kimselerde ise atıştırmanın her yaşta ve cinste yaygın olduğunu söyledi.

Araştırmaların şehirlerde yaşayanların daha fazla öğün atladığını gösterdiğini belirten Yorulmaz, en sık atlanan öğünün gençlerde kahvaltı, diğer yaşlarda öğle yemeği olduğunu belirtti. Kızların yaklaşık yarısının günde iki öğün yemek yediğini ve kadınların dörtte birinin öğün atladığını anlatan Yorulmaz, şöyle konuştu: "Öğün atlamak için ileri sürülen gerekçelerin başında kilo vermek, kilo almamak, sevdiği yemeğin olmaması, işten, oyundan, bilgisayardan ayrılamamak, erken uyanamamak, yolda araç içinde vakit kaybetmek, zamansızlık, yoğun iş temposu, isteksizlik, aç hissetmemek, abur cuburla geçiştirmek, beslenme konusunda bilgi eksikliği sayılabilir. Öğün atlama yıllar süren bir alışkanlık haline gelebilir ve bu durumda yol açacağı sağlık sorunları da çok daha ciddi boyutlara ulaşabilir.''

Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, en sık atlanan öğünün kahvaltı olduğunu belirterek, kahvaltı atlandığında, akşam yemeği yenip uyuduktan sonra öğleye kadar 15-16 saat aç kalındığını söyledi. Bu kadar uzun süre açlığın sağlığı bozduğu gibi, sabahtan öğleye kadar yapılan işte ya da okulda başarısızlığı da getirdiğini ifade eden Yorulmaz, "Bir öğün atlandığında, genellikle bir sonraki öğünde daha hızlı ve daha fazla besin alınmak zorunda kalınır. Bu da kilo vermeyi güçleştirir, hatta tersine kilo alma ile sonuçlanır. Günde bir öğünle beslenme şeker hastalığı riskini önemli ölçüde artırır. Günlük yeme düzeninin üç ana ve üç ara öğün biçiminde sürdürülmesi gerekir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber