Yönetici atamalarında mesleki okullarda alan problemi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Aralık 2009 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

13/08/2009 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte yer alan bazı hükümlerle ilgili olarak sıkıntılar yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Bunlar atamalardan önce çözümlenirse ileride yaşanacak kilitlenmenin önüne geçilmiş olur.

Yönetici atama ve diğer konularda amacımız soruna kalıcı çözüm bulmak yıllardır yaşanan sorunların önüne geçmektir. Aşağıda belirteceğim husus konusunda yargıya başvuran bir öğretmenin bulunduğunu yönündeki bilgiler tarafıma ulaşmıştır.

Olası yargı kararı atamalar yapıldıktan sonra çıkarsa sorun daha da büyüyebilecektir.

Sorun şudur: Yönetmeliğin yönetici atanacaklarda aranacak genel şartları düzenleyen 7.maddesi:

Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar

MADDE 7 ? (1) Yöneticilik görevlerine atanacaklarda aranılan genel şartlar şunlardır;

a) ?

b) ?mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek nitelikte olmak; turizm eğitim merkezlerine atanacaklarda otelcilik ve turizm meslek liselerine atölye laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek nitelikte olmak; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı ile diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticiliklerine atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak,

ifadesi yer almaktadır.

Bu ifadeye göre Mesleki ve Teknik Liselerinde müdür olabilmek için atölye, laboratuar ya da meslek dersi öğretmeni olmanız gerekmektedir.

Yani Türk Dili Edebiyatı, Matematik, Fizik,Kimya, Tarih? gibi Genel Bilgi Derslerinden öğretmen olarak görev yaptığınız Mesleki ve Teknik Liselere müdür olmanız mümkün değil.

Daha ilginci ise o okulda Müdür başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı olarak atanabilmektesiniz fakat müdür olamıyorsunuz.

Bundan da ilginç bir şey söyleyecek olursak yönetmelikte yer alan Geçici Madde 1'de yer alan;

GEÇİCİ MADDE 1 ? (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte eğitim kurumlarında asaleten yönetici olarak görev yapanlar bu görevlerine devam ederler. Ancak, farklı kurumlara ya da yönetim kademelerine atanmak isteyenler bu Yönetmelik hükümlerine tabidir.

İfadeleri gereği Genel Bilgi Dersi öğretmeni olup yıllardır Mesleki ve Teknik Liseler Okul Müdürlüğü yapan yöneticiler tekrar bu kurumlara müdür olamayacaklardır. 5 yıllarını doldurup zorunluya tabii olarak yer değiştirdiklerinde Mesleki ve Teknik Liseleri tercih edemeyeceklerdir.

Sorunun çözümü mümkün müdür?

MEB'in aldığı bu karar da amacın bu okulları bilen, teknik bilgi ile o okuldaki mesleki bilgiye sahip öğretmenlerin seçilmesi olduğu görülmektedir. Fakat bu hükmü mevcut durumda uygulamak eşitsizliklere yol açabileceği gibi yargı kararı ile de karşı karşıya kalınabilecektir.

Bu nedenle bu kurumlarımızda müdür olarak atanabilmek için yine bu kurumlarda en az 1 yıl ya da 2 yıl gibi bir süre müdür yardımcısı olarak görev yapmış olmak şartı aranabilir fakat bu öğretmenlere bu kurumlarda müdür olma yolunu tamamen tıkamak mantıklı ve hukuki olmayacaktır.

Konunun geçmişini incelediğimizde 11/01/2004,13/04/2007,24/04/2008'de yayımlanan yönetici atama yönetmeliklerinde durumun böyle olmadığı yani 13/08/2009'da böyle bir kısıtlamanın getirildiği görülmektedir.

Kişi o okula öğretmen olabiliyorsa müdür de olabilmelidir. Kaldı ki ele aldığımız maddeye göre müdür yardımcısı ve müdür başyardımcısı olabilmeye olanak verilen hatta ve hatta yıllardır bu görevlerde çalışmakta olan eğitimcilerin müdür olmasının önü tıkanmaktadır. Yanlış olan da budur.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber