DTP kapatıldı, işte siyasetten men edilen DTP'liler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Aralık 2009 19:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

DTP'nin kapatılmasının ardından çok sayıda DTP'li yöneticiye siyasi yasak getirildi. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri düşürüldü.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç DTP'nin kapatma kararı ile ilgili kararda bazı DTP'lilerin siyasi yasak getirildiğini açıkladı.

İşte Kılıç'ın açıklaması:

- Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Aysel Tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt,i Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hatice Adıbelli, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İzzet Belge, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Veysi Dilekçi, Metin Tekçe, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Farisoğlulları, Necdet Atalayı, Nurettin Demirtaş ve Selim Sadak'ın Anayasa'nın 69. maddesinin 9. fıkrası gereğinde, gerekçeli kararın Remi

5 yıl süreyle, bir başka partinin kurucusu, yönetici denetçisi olamayacaklarına.

? Beyan ve eylemlerle partinin kapatılmasına neden olan Mardin Mile Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin, gerekçeli kararın resmi gazete'de yayınlanmasından sonra, sona ermesine. Parti tüzel kişiliğinin kapatma kararı verildiği tarihte son verilmesine gereğinin yerine getirilmesi için karar örneğinin Başbakanlığa ve Yargıtay'a gönderilmesine karar verilmiştir.


Anayasa Mahkemesi, ?eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği gerekçesiyle, DTP'nin temelli kapatılmasına? oy birliğiyle karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bugünkü toplantının ardından Demokratik Toplum Partisi'nin kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Kılıç, DTP'nin terör örgütüyle olan eylemleri de değerlendirildiğinde devletin bütünlüğüne yönelik bir odak haline geldiğinin anlaşıldığından kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemenin 9 saat süren toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 16 Kasım 2007 tarihinde DTP'nin kapatılması istemiyle dava açtığını anımsattı.

Kılıç, yapılan görüşmeler sonunda, DTP'nin, eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği anlaşıldığından, Anayasa'nın 68 ve 69. maddeleriyle 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 101 ve 103. maddeleri gereğince kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Kılıç, ?davalı partinin bütün mallarının 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 107. maddesi gereğince Hazine'ye geçmesine, gereğinin yerine getirilmesi için karar örneğinin, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 107. maddesi uyarınca Başbakanlık'a ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 11 Aralık 2009 gününde oy birliğiyle karar verilmiştir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber