Çek mağduruna son dakika sürprizi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Aralık 2009 12:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Halen cezaevinde bulunan 2 bin 172 mahkuma özgürlük yolunu açacak olan 'Çek Yasa Tasarısı' AK Partili vekillerin yeterli sayıyı bulamaması nedeniyle Meclis Genel Kurulu'nda sürpriz bir şekilde kabul edilemedi. Meclis'te yarından itibaren 2010 yılı bütçe görüşmelerinin başlayacak olmasından dolayı tasarının tümünün ancak 29 Aralık'ta oylanması bekleniyor.

NELER GETİRECEK?

Genel Kurul'da tasarının kabul edilen maddelerindeki düzenlemeler şöyle:

1 NİSAN 2010'A KADAR: Karşılıksız çek suçlamasıyla karşılaşanlar, 1 Nisan 2010'a kadar alacaklısıyla anlaşarak veya 2 yıl içinde ödeme taahhüt ederek cezaevinden çıkacak.

YENİDEN CEZAEVİNE GİREBİLECEK: Anlaşma ve taahhüt hakkı, 1 Kasım 2009 itibarıyla haklarında soruşturma veya dava açılan ya da kesinleşmiş bir hüküm bulunanlara uygulanacak. Çek suçlusu, alacaklısıyla ödeme konusunda anlaşacak. Anlaşmada öngörülen süre kadar soruşturma veya dava durdurulacak. Ödemede aksama halinde, yeniden hapis yolu açılabilecek. Taraflar anlaşamasa da cezaevinde bulunanlar, çek miktarını vade belirterek faiziyle birlikte ödemeyi savcılık ya da mahkemeye taahhüt ederlerse tahliye olacaklar.

ŞİRKET ÇALIŞANI HAPİSTEN ÇIKACAK: Anlaşmaya uyulmadığının tespiti halinde soruşturma veya cezanın infazına devam edilecek. Çekten hesap sahibi sorumlu olacak. Şirket çekini imzaladığı için hapiste olan çalışan çıkacak. Şirket çaycısı, odacısı karşılıksız çekten sorumlu tutulmayacak.

BİN 500 GÜN CEZA: Karşılıksız çeke sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikayeti üzerine her bir çekle ilgili olarak bin 500 güne kadar adli para cezası verilecek. Bankalar, önce çek hesabı açtırmak isteyenin yasaklı olup olmadığını kontrol edecek. Banka, karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı için 600 lira ceza ödeyecek.

TACİR ÇEKİ KULLANIMI: Karşılıksız çek düzenleyen, adına karşılıksız çek düzenlenen kişi adına yeni bir çek hesabı açılamayacak. Çek bilgileri Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi aracılığıyla Merkez Bankası'na elektronik ortamda bildirilecek. Esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı olanlar da tacir çeki kullanacak. Volkan YANARDAĞ / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber