Yumurta hesabına sendikacı tepkisi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Aralık 2009 08:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2010 yılı bütçesini sunarken yumurta üzerinden son 7 yılda alım gücünün arttığını söylemesi tepki çekti.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, 2010 bütçesini Meclis'e sunarken, memurun son 7 yılda alım gücünün arttığını gösteren kapsamlı bir tablo açıklaması, sendikaların tepkisini çekti. Şimşek'in açıkladığı tabloya göre en düşük memur maaşıyla 2002 yılında 2 bin 914 adet yumurta alınırken bugün 5 bin 157 adet yumurta alınıyor. Aynı şekilde maaşla alınabilen ekmek miktarı 386 kilodan 598'e çıktı. Şimşek'in hesap tablosunda sütten takım elbiseye kadar 20 çeşit ürün bulunuyor. Memur sendikalarına göre bu tablo gerçeği yansıtmıyor. İşte memurun tablo yorumu:

UYANIK ESNAF HESABI

Memur Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: ?Ölü gözünden yaş beklemekle Maliye Bakanlarından müjde duymak aynı şeydir. Uyanık esnafa ?iki kere iki kaç eder? diye sormuşlar, ?Alırken mi, satarken mi?? demiş. Sayın Bakan'ın hesabı da buna benziyor. Memur 2002 yılında milli gelirden ne kadar pay alıyordu, bugün ne kadar alıyor? Memurun gelirini 3 yumurta, 5 yumurta yaklaşımıyla hesaplamak yerine esas buraya bakmak lazım. Memura büyümeden pay verilmemiş, aksine hakkı yenmiştir. Şimdi bir de sağlıkta katılım payıyla memurun geliri kırpılıyor. Yüzde 90'ı yoksulluk sınırının altında maaş alan memurun yorganı, 2010 maaşıyla daha da kısaltılmıştır.?

BİZ NİYE HİSSETMEDİK?

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız: ?Kağıt üzerinde bu tabloyu görünce mutlu oluyoruz da gerçek hayatta bir türlü hissedemiyoruz. Kağıt üzerindeki mutluluğu gerçek hayatta görmek istiyoruz. Yumurta hesabına girersek o sepette yumurta kalmaz. Memur büyümeden pay alamadı. Gerçek tabloyu biz açıklayacağız.?

Yüzde 30 kayıptayız

KESK Başkanı Sami Evren: ?Rakamların dili olsa da konuşsa, Maliye Bakanları susardı. Gerçek yaşamın içindeki rakamlarla Maliye'nin rakamları hiçbir dönemde tutmadı. Son bir yılda reel kaybımız yüzde 14, son 7 yıldaki kaybımız yüzde 30. TÜİK'in enflasyon rakamlarını ikiyle çarparsanız gerçek hayata ulaşırsınız.?

Haber : Erdoğan SÜZER / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber