TCDD: Zarar 100 bin TL, bunu eylemci makinistlerden alacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2009 12:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, açığa alınan 16 TCDD çalışanının görevlerine iade edilmesi için başlatılan eylemlere çoğunlukla makinistlerin katıldığını, bu nedenle makinist bulamadıklarını belirtti.

Genel Müdür Karaman, basın mensuplarıyla sohbet toplantısında, TCDD çalışanlarının eylemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Karaman, makinistlerin eylemi nedeniyle taşınamayan yolcuların otobüslerle taşındığını, otobüslerin kuruma bir günlük maliyetinin 100 bin TL'yi bulduğunu, tazminat davası açarak bunu eylem yapanlardan tahsil edeceklerini söyledi.

25 Kasımda pek çok alanda yapılan eylemlerin demir yollarında sıkıntıya neden olduğunu hatırlatan Karaman, eyleme katılan 16 personelin ''çalışan sinyali kapatarak tren trafiğini engellemek'', ''trenlerin önüne yatarak hareketini engellemek'', ''çalışmak isteyen personeli trenden zorla indirmek'' ve ''treni yolda terk etmek'' gerekçeleriyle görevlerinden geçici olarak açığa alındıklarını ve haklarında hukuki sürecin de başlatıldığını hatırlattı.

Bu çalışanların görevlerine iade edilmesi için başlatılan eylemleri değerlendiren Karaman, ''Soruşturma bitmeden bu çalışanları göreve almam mümkün değil. Alırsam teftiş bana dönecek. Ne diye kendimi riske atayım? Bu süreçte deliller toplanıyor, ifadeler alınıyor. Müfettişler bağımsızdır, kendi kurallarını kendileri koyarlar. İnceleme süresini de, sonucunu da onlar belirler''' diye konuştu.

Karaman, son eylemlerde 30 kurum çalışanın daha benzer gerekçelerle açığa alındığını kaydederek, gar müdürlüklerinin de ''kamu görevlisinin görevini yapmasına engel olunduğu'' gerekçesiyle bazı çalışanlar hakkında savcılıklara suç duyusunda bulunduklarını bildirdi.

Eylemlere katılanlar hakkında idari inceleme başlatılmasının yanı sıra anayasal hak olan ''seyahat hürriyeti'' ile Türk Ceza Kanununun 109. maddesi ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'', 113. maddesi ''kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi'', 117. maddesi ''iş ve çalışma hürriyetinin ihlali'', 223. maddesi ''ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması'' maddeleri uyarınca suç duyusunda bulunulduğunu anlatan Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunlar şaka değil ki. Çıktılar, sokakta bağırıyorlar. Bunlar memuriyetten atmanın ötesinde şeyler yaptılar, bunu aştılar. Sanki benim elimde bir şeymiş intibası yaratıyorlar. Beş yıl hapis cezası alma ihtimali olan kişiye 'Buyur kardeşim' diyecek halim yok. Bu eylemlerde kuralları ihlal eden sendika temsilcilerini de dava edeceğiz.''

''Çalışmayanlara değil, çalışanlara ve trenlere engel olanlara yönelik işlem yapıldığını'' dile getiren Karaman, inceleme sonucunda idari olarak çok fazla para cezası verilemeyeceğini, tazminat davası açarak eylemler nedeniyle oluşan kurum zararlarını tazmin edeceklerini belirtti.

-''HAYDARPAŞA GARI KİLİTLENDİ''-

Çalışanların özlük haklarına ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine Genel Müdür Süleyman Karaman, kendisinin, TCDD'de en çok maaş alanlar sıralamasında 50. sırada yer aldığını belirterek, ''Eyleme çoğunlukla makinistler katıldı. Makinistler 5 bin TL'ye kadar maaş alıyor. Ortalama maaşları ise 2 bin TL'' diye konuştu.

Karaman, ''Eylemler nedeniyle Haydarpaşa Garı kilitlendi. Makinist bulamadık. Yolcular için otobüs tuttuk. Tazminat davası açacağız. Bunlar beş suç birden işliyorlar. Önceki günkü eylemde yolcuları taşımak için kullandığımız otobüslerin bir günlük maliyeti 100 bin TL'yi buldu. Bunu tazminat davası açıp eylem yapanlardan tahsil edeceğiz.''

Daha önceki yıllarda gerçekleştirilen eylemlerde personele hapis cezası verilmesine hükmeden Yargıtay kararı bulunduğunu anlatan Karaman, bu kararın kurumdaki panolara asılarak eylemlerden önce duyurulduğunu, bu şekilde personelin suçlu duruma düşmesini önlemeye çalıştıklarını vurguladı.

Karaman, hem 25 Kasım'da, hem de son eylemde görevlerinden açığa alınanlar arasında Memur-Sen üyesi çalışanların da bulunduğunu bildirdi.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk ise TCDD'nin 2009 başlangıç yatırımlarının gerçekleşme oranının yüzde 99 olduğunu, bu yılki 1 milyar 350 milyon TL'lik ödenek miktarının 1,5 milyara çıkarıldığını, 2010 yılında 2 milyar 550 milyona yükseltilen bu ödeneğin sonraki dönemde artırılacağını bildirdi.

Öte yandan İranlı yetkililer, İstanbul-Tahran seferlerinde herhangi bir aksama yaşanıp yaşanmayacağı konusunda Genel Müdür Karaman'dan bilgi aldı. Eylemlerin akşam saatlerinde sona erdirilmesi nedeniyle bu seferler normal seyrinde gerçekleştiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber