Ahmet Türk: Öcalan çekilmemizi istemedi

Haber Giriş : 18 Aralık 2009 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapatılan DTP'nin milletvekilliği düşürülen eş başkanı Ahmet Türk bir açıklama yaptı.

İşte Türk'ün açıklamasından satır başları:

Bildiğiniz gibi DTP Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla kapatıldı. Biz bu kararı başından beri bir siyasi karar olarak değerlendirdik. 12 eylül darbe anayasasıyla kapatılan bir parti, bu karar aslında çok düşündürücüdür. Bu statükoculuğun devamını isteyen mantığın devamıdır. Türkiye'nin demokratikleşmesini istemeyen güçlerin kararıdır. Bu karar inkar imha asimilasyon politikalarının devamını isteyen bir anlayışın devamıdır.

Bu kararı hukuki görmüyoruz. Biliyorsunuz uzun süredir siyasetin içindeyim. HEP'ten başlayan bu sürecin tanığıyım, o süreçlerin sanığıyım. HEP, HADEP, DEHAP, DEP kapatıldı.

Ama bugün yine barışa olan inancımızı halkların kardeşliğini sağlamaya yönelik siyasetimizi, Barış ve Demokrasi Partimizde sürdürme kararını aldık.

Barışın ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Bizim 6 partimizin kapatılmasına rağmen, hala demokratik yöntemleri esas alan demokrasiyi esas alan yaklaşımımızın herkes tarafından görülmesi gerekiyor.

Bu çabamız, bu ısrarımız demokrasiyi ne kadar önemsediğimizin açık bir göstergesidir. Barışı savunduğumuzun açık bir göstergesidir.

Barış ve demokrasi partisini güçlü partisine getirmek. Demokratik siyasetinin güçlü ve bütün halkın dinamiklerine yanıt verecek bir noktaya taşımasıdır.

İkincisi Türkiye'de, Türkiye halkının, Kürt halkının, farklı inançların, emekçilerin vicdanı olacak bir siyasi oluşumu da ortaya çıkarmamızdır. Eğer bunu ortaya çıkarabilirsek ve demokrasi mücadelesini verebilirsek, o zaman Türkiye'yi değiştirebiliriz. Demokrasiyi sağlayabiliriz. Özgürlüklere kavuşabiliriz. Bugün mücadele gerçekten demokrasiye inananların, inançların kendini özgürce ifade edebileceği, emekçinin hakkını savunacak bir Türkiye Partisi'ne ihtiyaç var.

Demokrasiyi esas alanlar bir çatı etrafında da toparlanmanın, birlikte olmanın da hazırlığını yapmalıdır. Barış ve demokrasi partisi gerçekten demokrasinin adresi olabilecek.

Başından beri söyledim. Demokratik mücadele bizim için esastır. Partimizin kapatılmasıyla birlikte grubumuz partimiz gerçekten onurlu bir duruş gösterdiler. Bize sahip çıktılar.

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla, siyaset yasağı getirilen iki arkadaşına yürekten bağlılıklarını gösterdiler. Ben huzurunuzda partime ve bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Çarşamba günü İmralı'da sayın Öcalan'la avukatları bir görüşme yaptılar bu görüşme sonucunda sayın Öcalan da parlamento zemininin terk edilmesinin doğru olmadığını ve mücadelenin devam etmesini istediğini bize ilettiler.

Tabiî ki haksızlığa maruz kalabiliriz. Biz zaten haksızlığa karşı olduğumuz için buradayız. Bütün bu gelişmeleri değerlendirdik ve arkadaşlarımızla birlikte istifanın doğru olmadığı fikrine vardık.

İstifa kararını gözden geçirdik ve parlamento da Kürt sorununun çözümüne katkı sunmak için devam etme kararı aldık.

Ben burada bir şey daha ifade etmek istiyorum. DTP'nin kapatılması, partilerinin kapatılması büyük bir ayıptır, büyük bir günahtır. Bu mantığı açmamız gerekiyor.

Bir canı bile kaybetmemiz bir partinin kapatılmasından da daha önemlidir. Onun için diyoruz ki ey siyasetçiler, siyas partiler gelin canlara sahip çıkalım. Gelin canları kaybetmeyelim diyoruz. Hep birlikte barışçıl demokratik bir sürecin önünü açalım.


Kapatılan DTP'nin 19 milletvekilinin istifalarını bugün vermeleri beklenirken, milletvekillerinin istifayı bir kez daha değerlendirecekleri bildirildi. Milletvekilleri, kongre kararı alacak olan Barış ve Demokrasi Partisi'nin PM toplantısına katılacakları kaydediliyor.

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kapatma kararının ardından sine i millet'e dönme kararını bugün uygulamaya koymaları ve istifa etmeleri beklenen 19 milletvekili, istifa kararını son kez gözden geçiriyor. Daha önce yapılan açıklamalarda istifaların bugün Meclis Başkanlığı'na sunulacağı ve Meclis'te yapılacak bir basın toplantısıyla da kamuoyuna duyurulacağı dile getirilmişti. Ancak milletvekillerinin gerek bölge halkından gerek aydınlardan ve sivil toplum örgütlerinden gelen 'Meclis'i terk etmeyin, siyasete Meclis'te devam edin' çağrıları ve talepleri nedeniyle, istifa kararlarını gözden geçirecekleri belirtildi. Milletvekilleri, Barış ve Demokrasi Partisi'nin, kongre kararı alacağı PM toplantısına katılacakları ve burada çıkan eğilime göre de hareket edecekleri kaydedildi. Milletvekillerinin istifa edip etmeme konusundaki son kararlarını ise Ahmet Türk'ün PM toplantısının ardından açıklaması bekleniyordu. Ahmet Türk, saat 12.00'de biten toplantının ardından 'Doktora gidiyorum' diyerek ayrıldı, gazetecilere, 'Size döneceğim' dedi.


Eski DTP'liler istifa etmeyecek mi?

Bugün Meclis'e dilekçe vermeleri beklenen kapatılan DTP'nin 19 milletvekilinin istifa etmeme eğiliminde olduğu belirtiliyor.

ANKARA - Bugün Meclis'e dilekçe vermeleri beklenen kapatılan DTP'nin 19 milletvekilinin istifa etmeme eğiliminde olduğu belirtiliyor.

İSTİFA EDERLERSE...

DTP'nin kapatılmasının ardından bağımsız kalan 19 milletvekilinin istifa etmesi ya da Meclis çalışmalarına bir ay içinde beş kez mazeretsiz olarak katılmaması durumunda Mecliste izlenecek prosedür farklılık gösteriyor.

Anayasanın ''milletvekilliğinin düşürülmesi''ni düzenleyen 84. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün ''üyelikten istifa''yı düzenleyen maddelerine göre, istifa eden milletvekilinin istifasının geçerli olduğu, TBMM Başkanlık Divanı tarafından 7 gün içinde incelenerek tespit edilecek. Başkanlık Divanı, istifa dilekçelerinin bu milletvekillerine ait olup olmadığına bakacak. Daha sonra, konu görüşmesiz olarak Genel Kurulun oyuna sunulacak.

Bu istifaların oylanmasında salt çoğunluk olan 276 aranmıyor, oylama işari olarak yapılıyor. İstifa, Genel Kurulda toplantı yeter sayısı (184) bulunması şartıyla basit çoğunlukla kabul edilmiş olacak.

22. Dönemde; AK Parti Ağrı Milletvekili Cemal Kaya ve CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, bu dönemde ise CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu'nun istifaları bu yöntemle Genel Kurulda kabul edilip, yürürlüğe girmişti.

DEVAMSIZLIK

Ancak, 19 bağımsız milletvekilinin istifası bu hafta sonuna kadar TBMM'ye ulaşmaması halinde izlenecek prosedür daha farklı olacak.

Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde üst üste 5 birleşim günü katılmayan milletvekilinin durumu, yine Başkanlık Divanı tarafından tespit edilecek, ardından Anayasa-Adalet Karma Komisyonuna gönderilecek. Karma Komisyon, yasama dokunulmazlığının kaldırılması hükümlerine göre durumu inceleyip, raporunu hazırlayacak. Bu rapor, daha sonra Genel Kurulda görüşülecek.

Genel Kurul, milletvekilliğinin düşmesine, üye tamsayısının salt çoğunluğu olan (276) oyla karar verecek. İçtüzük hükümlerine göre, milletvekili isterse hem Karma Komisyonda hem de Genel Kurulda kendini savunabilecek veya bir üyeye savundurabilecek. Oylama, Karma Komisyon raporu üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasınından itibaren 24 saat geçmeden yapılamayacak.

BOŞ ÜYELİKLER

TBMM'de halen 6 üyelik boş bulunuyor. MHP İstanbul Milletvekili Mehmet Cihat Özönder, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli, MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölüm, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı, CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu'nun ise Aydın Belediye Başkanı seçilmesinden ötürü milletvekillikleri düştü.

Kapatılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin Anayasa Mahkemesi tarafından düşürülmesi ve bağımsız kalan milletvekillerinin istifasının kabulü halinde, Mecliste boşalan sandalye sayısı 27'ye yükselecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber