Aşılama %80'i geçmezse dünya nüfusunun üçte biri etkilenecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2009 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, Pandemik A (H1N1) domuz gribi aşısının yaptırılmasının hastalıktan korunmada etkili tek yol olduğunu vurgulayarak, "Aşılama düzeyleri yüzde 80'lere ulaşamaz ise iki yıl içinde dünya nüfusunun üçte birinin etkileneceği öngörülmektedir" uyarısında bulundu.

Şenol, gribin "domuz gribi" salgınındaki gibi belirli aralıklarla dünyayı etkileyen büyük ya da her yıl karşılaşılan mevsimsel gripteki gibi toplumun yüzde 5-10'unu etkileyen daha küçük çaplı salgınlara yol açtığını belirterek, "Grip sonucunda zatürre gelişerek, mevsimsel gripte yüzde 0.1, domuz gribinde yüzde 0.5 oranında ölüm olabilmektedir" dedi.

Soğuk algınlığında ortaya çıkabilen öksürük için kullanılan ilaçların, vitamin ve bitki çayının fazla bir yararı olmadığının düşünüldüğünü ifade eden Şenol, tuzlu su ile burun açılmasının ise faydalı olduğunu söyledi. Şenol, "Özellikle altı yaş altında çocuklarda, aspirin olmayan ateş düşürücü dışında, hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Havanın nemlendirilmesi çocukları rahatlatmaktadır. Antibiyotik kullanımın hiç yararı olmadığı gibi ciddi yan etkileri de olabilir" uyarısında bulundu.

Burun tıkanıklığının iki haftadan uzun sürmesi, kulak iltihabını düşündüren kulak ağrısı ile küçük çocukların uzun süre gıda ve sıvı almak istememesi halinde vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğini belirten Şenol, şunları kaydetti:

"Mevsimsel grip ile domuz gribinde ise, hastalık hafif seyirli ise yani çok yüksek ateş, şiddetli öksürük, ağır kusmalar, bilinç bulanıklığı ve dudaklarda morarma gibi bulgular yoksa kendiliğinden ilaçsız iyileşme beklenmelidir. Ancak seyir ağırsa ya da gebe, yaşlı, astım, şeker, kalp, böbrek hastalığı, kanser gibi başka bir önemli hastalık varsa hekime başvurulmalıdır. Bu durumda hastalar hastanede grip için etkili ilaçlar başlanılarak izlenmektedir. Bol istirahat ve sıvı alımı önemlidir. Çocuklar için aspirin dışında ateş düşürücüler ve burun için tuzlu su solüsyonları kullanılmaktadır.

Grip ya da nezle olan bir kişi 2-7 gün arasında bulaştırıcıdır. Grip olan kişi, ateşi düştükten 24 saat sonrasına kadar işe ya da okula gitmemelidir.

Gripten etkili ve tek gerçek korunma ise aşılanmadır. Domuz gribi ve mevsimsel grip, grip hastalığının iki alt grubudur. Bulguları ya da korunma aynıdır, ancak domuz gribindeki grip etkeni insanları ilk kez hastalandıran, yepyeni bir virüs olduğu için büyük çaplı bir salgına yol açmıştır. Aşılama düzeyleri yüzde 80'lere ulaşamaz ise iki yıl içinde dünya nüfusunun üçte birinin etkileneceği öngörülmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber