Katsayı makasını Danıştay belirlemez

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Aralık 2009 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün getirdiği yeni düzenlemenin Danıştay'ın kararına göre belirlendiğini belirten Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, "Katsayı makasının ne kadar olacağını Danıştay belirleyemez, YÖK belirler. 1.5 milyon öğrenci bu sınavı bekliyor. Yeni bir iptalle çocukların hayatlarıyla oynamayın" dedi.

ANKARA (CİHAN)

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) Danıştay'ın kararı doğrultusunda farklı katsayı uygulaması yönünde karar aldığını, bu konuda yeni bir dava açılma ihtimalinin de yeni bir soruna yol açacağını bildirdi. 1,5 milyon gencin sınava gireceğini hatırlatan Çubukçu, kitapçıkların basılmaya başlanması ve dağıtımından sonra bundan sonra verilecek bir kararın uygulanma şansının da olmayacağına dikkat çekti.

EN DOĞRUSU İLK KARARDI

Üniversiteye giriş sistemini belirleyecek olan kurumun YÖK olduğunu belirten Çubukçu, YÖK'ün daha önce aldığı katsayıyı kaldıran kararın daha doğru olduğunu söyledi. Danıştay'ın verdiği kararın kendisinin bu yöndeki görüşünü değiştiremeyeceğini ifade eden Çubukçu, "YÖK, çok doğru bir karar vermiş. Bu kararla hem genel lise hem de meslek liseli öğrencilerin okullara kayıt yaptırdıkları tarihten sonraki eğilim ve yönlendirmelerine göre alan değişikliği yapmalarını sağlayan bir sistem" dedi.

FİKRİNİ DEĞİŞTİREBİLİRLER

"Bu mesele teknik mesele, siyasi bir mesele değildir. Ülkemizin geleceği söz konusu" diyen Çubukçu, her öğrencinin elde ettiği başarı doğrultusunda yerleştirilmesinden yana olduklarını vurguladı. Öğrencinin fikir ve alan değiştirebileceğini dile getiren Bakan, kendi öğrencilik dönemlerinden örnekler verdi. Çubukçu, "Aradan 25 yıl geçmiş, o dönemdeki sistemin daha doğru olduğunu iddia ediyoruz. YÖK'ün şimdi Danıştay'ın kararı doğrultusunda bir düzenleme getirdiğini görüyorum" ifadelerini kullandı.

BU, ÜLKENİN GELECEĞİ

Dünyanın hiçbir yerinde sırf meslek eğitimine yöneldiği için öğrencilerin yükseköğrenim görme hakkının elinden alındığı bir ülke olmadığını ifade eden Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, "Niye bizim öğrencilerimiz lisans eğitimi için yurt dışına gitsin? YÖK de siyasi kaygılardan uzak, Danıştay'ın kararı doğrultusunda bir karar aldı? şeklinde konuştu.

SINAVI BEKLİYORLAR

Bakan Çubukçu, katsayı kararının yeniden mahkemelik olması yönünde ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu ülkede 1.5 milyon genç sınava girecek. Sınav kitapçıklarının basılmaya başlanması ve dağıtımından sonra bu yıl itibariyle uygulanma şansı kalmıyor. Şu anki kararın uygulanması en doğrusu. Katsayı makasının ne kadar olacağını herhalde Danıştay belirleyemez. Belirlememeli. Danıştay'ın YÖK'ün yerine karar vermesi, yerindelik denetimi yapması anlamına gelir ki bu Anayasa' ya aykırı."

Çocukların hayatlarıyla oynamayın

Bakan olarak katsayının sıfır olması gerektiğini düşündüğüne işaret eden Nimet Çubukçu, sınavın objektif, eşit ve adil olmak durumunda olduğunu söyledi. Merkezi bir sınav yapılıyorsa çocukların alan değiştirebilmesi gerektiğini ve liseliler arasındaki katsayı farkının sıfır olmasını isteyen Milli Eğitim Bakanı, "Yani neredeyse yarıyılın sonuna geldik, çocuklar bu doğrultuda çalıştılar. Şimdi tekrar onların hayatını tamamen değiştiren bir sistemin yargı kararıyla değiştirilmesi isteniyor ki, bu da bu dönem öğrencisi için haksızlık olacak diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber