54 DTP'li belediye başkanı yargılanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2009 15:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'da bazıları halen görevde bulunan ve 2007 yılında DTP'den belediye başkanıyken yaptıkları açıklama nedeniyle haklarında "suçu ve suçluyu övmek"ten dava açılan 54 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz yargılanan sanıklardan dönemin Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, Bismil Belediye Başkanı Şükran Aydın ve Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin hazır bulundu. 51 sanık ise duruşmaya katılmadı.

Sanıklardan Anlı, amaçlarının örgütün propagandasını yapmak olmadığını savunarak, "Amacımız o günkü Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasal gündemi göz önüne alarak toplumsal huzur ve barışı sağlamaktı" dedi.

Diğer sanıklar Aydın ve Cin de aynı şekilde savunma yaptı.

Mahkeme heyeti, bazı sanıkların ifadelerinin alınması için yazı lan talimatların beklenmesine karar verdi.

Heyet, yurt dışında bulunduğu bildirilen eski Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe ve eski Derik Belediye Başkanı Ramazan Kapar'ın adreslerinin tespit edilememesi nedeniyle haklarında yakalama kararı çıkarılmasını kararlaştırdı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde 4 Mart 2007'de terör örgütü eleba şı Abdullah Öcalan'ın zehirlendiği iddialarıyla ilgili yaptıkları ortak açıklama nedeniyle haklarında "suçu ve suçluyu övme" suçundan dava açılan dönemin DTP'li 54 belediye başkanı hakkında Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesinin verdiği görevsizlik kararı nedeniyle dava özel yetkili 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmıştı.

DTP'li 54 belediye başkanı hakkında, TCK'ya göre "terör örgütünün veya amacının propagandasını yapma" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Yargılanan belediye başkanları arasında halen görevde olan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile eski Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, eski Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, eski Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan da bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber