Avukatlık ruhsatında baro onayı hukuki

Haber Giriş : 02 Şubat 2005 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avukatlara verilen ruhsatname ve kimliklerde, birlik ve baro başkanlarına ait imza bulunmasında herhangi bir hukuka aykırılığın olmadığı kararlaştırıldı. Danıştay, "avukat ruhsatname ve kimliklerinin birlik başkanı ile ilgili baro başkanı tarafından imzalanacağı" yönünde yayımlanan Türkiye Barolar Birliği Yönetmeliği'ni, hukuka uygun buldu.

Danıştay 8. Daire, söz konusu yönetmeliğin iptali için açılan davayı oybirliği ile reddetti. Önceki düzenlemede, "Ruhsatnameler ve avukat kimlikleri, TBB tarafından tek tip olarak bastırılır. Avukatlık kimliği resmi belge niteliğindedir. Mesleğe kabul edilen avukata ruhsatname verilirken Baro Yönetim Kurulu önünde ant içtirilir" ibaresi yer alıyordu.

İstanbul Barosu adına Ozan Bengisu, yönetmeliğin iptali için Danıştay'a dava açtı. Danıştay Tetkik Hakimi Halil Yüksel, dava konusu yönetmelik hükümlerinde hukuka uyarlık bulunmadığını savunarak, iptali yönünde görüş bildirdi. Danıştay Savcısı Cem Erbük ise, tam tersini iddia etti. Savcı Erbük, "Söz konusu yönetmelik hükümlerinde mevzuata aykırılık görülmediğinden iptal isteminin reddi gerekir" dedi. Danıştay 8. Daire Heyeti oybirliği ile verdiği kararda, iptal başvurusunu reddetti. Ret gerekçesinde, "Yasayla yetkinin varlığı karşısında, yönetmeliğin yasaya aykırı bir düzenleme getirdiğini söylemeye olanak bulunmamaktadır" görüşüne yer verildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber