'İller Bankası'nın imkanları 1.3 milyar TL'ye çıktı'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Aralık 2009 23:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Özel İdarelerin, İller Bankası'nın kaynaklarını kullanımdaki payının oldukça düşük olduğunu belirtti. Bakan Demir, bakanlık olarak İller Bankası'nın imkanlarını 2010 yılında 1.3 milyar TL'ye çıkardıklarını söyledi.

Konya'da gezi ve incelemelerde bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ilk olarak Vali Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti. Ziyareti sırasında yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi veren Bakan Demir, "Konya Özel İdare olarak sizler, İller Bankası'nın imkanlarından en ucuz ve hatta faiz yok denecek kadar az belli projelerde kullandınız. Hedefimiz eğitim, sağlık, kırsal alt yapı, içme suyu ve kanalizasyona kadar gelecekte vatandaşlarımız çok kısa bir zaman içerisinde köylerde dahil bizden yol, su, elektrik gibi hizmetleri istemeyecekler. Çünkü, bunlar yapılmış olacak. Bir taraftan hükümetimizin KÖYDES projeleri halen devam ediyor. Dün de yine KÖYDES'e kaynak aktarımı ile ilişkin kararlar geldi. Bu çalışmaları yerinde görmek üzere buradayız. Amacımız hep daha verimli olmak. 3 yılda planladığımızı 2 yıla, 2 yılda plandığımızı 1.5 yıla indirerek verimliliği bir kere daha arttırmak yolunda bir gayretimiz var." dedi.

İLLER BANKASI KAYNAKLARINI ARTTIRDIK

İller Bankası'nın kaynaklarını arttırdıklarını vurgulayan Bakan Demir, şunları söyledi: "İller Bankası'nın kaynaklarına 2009 yılında 1 milyar lira, biz finans desteği sağlamıştık. Ayrıca İl Özel İdareleri'nin, İller Bankası'ndan kaynak kullanımında payı oldukça düşük. Biz bunu arttırmak istiyoruz. Çünkü İller Bankası'nın kaynaklarını kullanmak çok verimli yatırımlar sağlıyor. 2010 yılında bunu İller Bankası'nın kaynağını 1.3 milyar liraya çıkardık. Ama 2010 yılı içinde mümkünse onu 2 milyar liralara kadar ek finans kaynakları ile arttırmak bunu da Anadolu'daki yerel yönetimlerimizin hizmetine sunmak istiyoruz. Çok çalışmamız gerekiyor ve bizde bunun gayreti içerisindeyiz."

Bakan Mustafa Demir Valilik, ziyaretinin ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i makamında ziyaret etti. Bakan Demir, burada, İller Bankası'nda faizlerin yüzde 9'dan, yüzde 6'lara düştüğünü ve daha da düşeceğini belirtti.

ÜLKEMİZİ GELECEĞE HAZIRLIYORUZ

Bakan Demir, "Artık Türkiye'de ruhsata aykırı yapı tabirini kaldırıyoruz. Kaçak yapı kavramını da tamamen gündemimizden çıkarıyoruz. Bu konuda söz sahibi olan belediyeler ve özel idarelerdir. Yaptığımız düzenlemelerde bu kurumlarımızın hassasiyeti için teşekkür ediyorum. Sürdürebilir kentleşme ve kırsal yapılaşmaya doğru gidiyoruz. Anadolu'nun bir çok yerinde İstanbul başta olmak üzere, depremlere ve afetlere dayanıksız yapı stoğumuz var. Bunu da önemezdeki yıllarda hızla iyileştireceğiz. Artık 8-10 yıl içinde Türkiye'nin gündeminde bugün olan olumsuzlukarını kaldırıp ülkemizi geleceğe hazırlamış olacağız."

BELEDİYELERE HİBE

Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, İller Bankası 6'nci Bölge Müdürlüğü'nü de ziyaret etti. Bakan Demir, nüfusu 10 binin altında olan belediyeler hibe vereceklerini söyledi. Demir, "2010 yılındaki hedeflerimizin biri de İller Bankası'nda 2010 yılı safihalarının yüzde 60'ını nüfusu 10 binin altında olan belediye ve köylere hibe olarak, yüzde 50-75 oranında 2 aralık halinde belirtilen kurallara göre verilecek. Ayrıca alt yapı projelerinde hibe desteği vereceğiz. Burada hedefimiz 3-4 yılda Türkiye'deki belediyelerde ve köylerde kırsal alt yapı dahilinde tüm alt yapıları düzenlemiş ve yapmış olmak. Belediyelerimizin şikayeti olan alt yapı vatandaşlarımızın da talep ettikleri içme suyu ve kanalizasyon gibi çok önemli kentsel alt yapı sorunlarını kırsalda da çözmek hedefimiz olacaktır. İçme suyu olmayan köyümüz kalmayacak. Projelerimizin başlıkları bunlar. 2010 yılında verimli bir şekilde çalışmalarımızı tamamlayacağız."dedi.

HERKES MASASININ TEMİZLİĞİNİ KENDİSİ YAPSIN

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü'nü de ziyaret etti. Bakan Demir, buradaki ziyaretinde ise personel sayısında azatlmaya gideceklerini söyledi. Bakan Demir, " "Artık hizmetli ve yardımcı personel ihtiyaçlarını en aza indireceğiz. Mühendislerimiz, elemanlarımız, artık kusura bakmasınlar. Herkes masasının temizliğini, bazı hizmetleri ve yazışmaları kendileri yapacaklar. Tamamen bir mühendislik bürosu sistemine dönüştürmek durumundayız. Bir tane mühendise, bir tane iki tane hizmetli dönemini kapatmayı planlıyoruz. 200 tane de 4-B kadrosuna sözleşmeli mühendis alacağız. Daha önce ÖSYM'den 657 sayılı kanuna tabi 300'e yakın mühendis alımını gerçekleştirdik. 2010 senesinde de yeniden müdürlüklerimize ve diğer kuruluşlarımıza mühendis kardosu alımı yaparak takviye edeceğiz. "şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber