Gazi'nin yeni Rektörü, 5 ayda soruşturmalık oldu

Haber Giriş : 03 Şubat 2005 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıştay Başkanlığı, gelen çok sayıdaki ihbar üzerine, Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç'ın uygulamalarını mercek altına aldı.

Sayıştay Başkanlığı, Gazi Üniversitesi (GÜ) Rektörlüğü'ne tartışmalı bir şekilde atanan Rektör Kadri Yamaç hakkında gelen ihbarlar üzerine, Yamaç'ın uygulamalarıyla ilgili olarak inceleme başlattı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, rektörlük seçimlerinde bin 64 oy alan Gazi Üniversitesi eski Rektörü Rıza Ayhan'ı hakkındaki usulsüzlük iddiaları nedeniyle tekrar bu göreve atamamıştı.

Sezer, ikinci sıradan atamıştı

Cumhurbaşkanı Sezer, rektörlüğü bin 64 oy alan Rıza Ayhan yerine, 366 oy alan Kadri Yamaç'ı atamıştı. Yamaç, 6 Ağustos 2004'te GÜ Rektörlüğü koltuğuna oturdu. Yamaç ile ilgili olarak Sayıştay'a çok sayıda usulsüzlük iddiası geldi. Sayıştay, Yamaç'la ilgili iddiaları ve belgeleri, üniversitenin 2004 yılı hesaplarını inceleyen uzmanlara gönderdi. Uzmanlar şimdi, yeni rektörün beş aylık dönemindeki uygulamalarını da mercek altına aldı.

Yamaç, maaşına zam yapmış

Yeni Rektör Yamaç hakkında Sayıştay uzmanları tarafından incelemeye alınan iddialar arasında, rektör maaşını Bütçe Kanunu'na aykırı olarak 8.5 milyar liraya yükseltme, öğrencilerin sınav ücretlerinden alınan paraların özel hesapta toplanması, Sosyal Hizmetler Saymanlığı'nın örtülü ödenek gibi kullanılması yer alıyor. Ayrıca, Yamaç'ın, göreve geldiği tarihten bu yana geçen beş aylık dönemde, üniversite yöneticileri hakkında 20 ayrı soruşturma başlattığı da bildirildi.

Seçimin durdurulması talebine ret

Bu arada, Ankara 2. İdare Mahkemesi, en çok oyu almasına karşın GÜ Rektörlüğü'ne atanmayan eski Rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan'ın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bu işleminin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Ayhan'ın avukatı Sedat Aksakallı yaptığı açıklamada, Ankara 2. İdare Mahkemesi'nin söz konusu işlemin yürütmesinin durdurulması istemini oy birliği ile reddettiğini söyledi. Aksakallı, karara itiraz edeceklerini kaydetti. İtirazı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi karara bağlayacak. Ankara 2. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin iptali istemini daha sonra görüşecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber