Yol-İş'e 'organize usulsüzlük' raporu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2009 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Yol-İş Sendikasındaki usulsüzlüklere ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında iddiaları inceleyen bilirkişi kurulu, raporunu tamamladı. Raporda, "Usulsüzlüklerin tespit edebildiğimizden çok daha fazla olduğu, bir kısım sendika yönetici ve personelinin bu usulsüzlük ve kayıtlardaki düzensizliği organize biçimde gerçekleştirdikleri kanaatine varılmıştır" denildi.

Alınan bilgiye göre, iddiaları incelemek üzere görevlendirilen 3 kişiden oluşan Bilirkişi Kurulu, raporunu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Savcılığına sundu.

Savcılığın talebi üzerine, sendikaya ait 2003-2008 yıllarını kapsayan defter, belge ve kayıtları inceleyen kurulun, raporunda, "incelemenin 6 yıl gibi uzun bir süreci kapsaması" nedeniyle tespitlerin şikayet konuları ve çok belirgin usulsüzlüklerin tespiti ile sınırlı kaldığı belirtildi.

Raporda sendika kasasında suistimale imkan verecek şekilde fazla nakit bulundurulduğu ve sendikanın faiz gelirlerinden yoksun bırakılarak zarara uğratıldığı öne sürülen raporda, yazışma ve yazılı onay olmaksızın harcama yapılmasının yaygın bir uygulama olduğu ifade edildi.

Hak sahibi imzaları alınmaksızın kasadan toplam 230 bin 639 lira sendika üye aidatı iadesi yapıldığına, oysa ödemelerin hukuken imza mukabilinde ödemeyi tevsik edici belgelerle yapılması gerektiğine yer verilen raporda, "bilgisayar, kırtasiye, asansör alım ve bakımı, promosyon malzemesi gibi mal ve hizmetlerin teklif alınmaksızın, komisyon kararı olmaksızın uzun yıllar belirli firmalardan yapıldığı, rekabet sağlanarak maliyetlerin düşürülmesi ve sendika menfaatlerinin korunmasının gereğinin yerine getirilmediği" kaydedildi.

Raporda, şöyle denildi:

"Personele, şube yöneticilerine, genel merkez yöneticilerine avans adı altında borç verilerek iş avansı gibi gösterilmiş, bir kısmı da kayıtlara yansıtılmamıştır. Bu şekilde verilen borçların da maaşlardan ya da hizmet ödentilerinden çok uzun sürelerde taksitler halinde veya defaten kesildiği tespit edilmiştir. Yani bu kişilere sendika kasasından 6 yıl içerisinde 77 milyon 438 bin 867 TL gibi büyük bir rakamda uzun vadeli faizsiz kredi kullandırılmıştır."

YÖNETİCİLERE SATILAN ARAÇLAR

Sendikaya ait araçların piyasa değerinin çok altında bir rakamla yöneticilere satılmasına gerekçe olarak araçların "hasarlı" ve "ekonomik değerini doldurmuş" olmalarının gösterildiği ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Satışın, satış kararının altında imzası bulunan kişilere yapılmış olması, adı geçen sendika yöneticilerinin gerçek dışı gerekçelerle, bulundukları görevi kötüye kullanarak menfaat temin ettikleri görülmüştür. Hileli işlemlerle arabayı alan kişilere sağlanan menfaat ve sendikanın uğramış olduğu zarar miktarı 364 bin 493 TL'dir."

Sendika Yönetim Kurulu üyelerine ödenen yolluk ödeme belgeleri ekinde herhangi bir görevlendirme, onay yazısı bulunmadığına dikkatin çekildiği raporda, ödeme için şart koşulan iki imza gereğinin hiç bir zaman yerine getirilmediğinin tespit edildiği bildirildi. Raporda, "Bu uygulama ile sendika yönetim kurulu üyelerinin temin ettikleri menfaat dolayısı ile sendikayı uğratmış oldukları zarar 455 bin 987 TL'dir" denildi.

Raporda, incelemeye konu dönemde yapılan bazı arsa alımlarıyla ilgili "genel kurul kararı, yönetim kuruluna verilmiş bir yetki bulunmadığı, arsa alım işinin bütçe kurallarına uygun olmadığı, sendikanın zarara uğratıldığı" iddia edildi.

"ORGANİZE USULSÜZLÜK" Usulsüzlük iddialarına konu her bir işlemle ilgili sorumlularında belirtildiği Bilirkişi Kurulu Raporu'nun değerlendirme bölümünde ise şunlar kaydedildi:

"Yaptığımız inceleme sırasında muhasebe fişlerinin bir kısmının defterlere kaydedilmediği, bir takım işlemlerin kayıt dışı gerçekleştirildiği, defterlerden bazı yevmiye kayıtlarının çıkarılmış olduğu gibi olgular, usulsüzlüklerin tespit edebildiğimizden çok daha fazla olduğunu, bir kısım sendika yönetici ve personelinin bu usulsüzlük ve kayıtlardaki düzensizliği organize biçimde gerçekleştirdikleri kanaatine varılmıştır."

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL KARARI

Usulsüzlük iddialarının ilk kez ortaya çıkmasının ardından sendika 6-7 Eylül 2008'de olağanüstü genel kurul toplamış ve iddialarda adı geçen bazı yöneticiler seçimi kaybetmişti.

Oluşan yeni yönetime giren ve iddialarda adı geçen yöneticiler ile yeni seçilenler arasındaki görüş ayrılıkları ise sendikada kısa sürede yeni bir olağanüstü genel kurulu gündeme getirdi. Sendika Yönetim Kurulu, 23-24 Ocak 2010'da olağanüstü genel kurul kararı aldı.

"İddiaların gereğini yapmadıklarını" ileri sürdükleri ve önceki yönetimde de yer alan Genel Başkan Ramazan Ağar ve Genel Sekreter Tevfik Özçelik'i eleştiren Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Balaban, Genel Mali Sekreter Şinasi Tüysüz, Genel Teşkilat Sekreteri Fahri Yıldırım ve Genel Eğitim Sekreteri Aslan Görgöz birlikte hareket etme kararı aldı. Bu dört yönetim kurulu üyesi, kaleme aldıkları "Yol-İş'te Neler Oluyor?" başlıklı bildiride, "Yol-İş'te yağmaya son vereceğiz. Yol-İş'te yolsuzluk değil, sendikacılık yapacağız, yaptıracağız" ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber